Social 28 Mai 2015 17:32
Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica a propus desfacerea contractului de munca al lectorului universitar Andrei Rus, din cauza ca acesta ar fi facut afirmatii care ar fi lezat imaginea UNATC, Senatul institutiei urmand sa ia o decizie in perioada urmatoare.

Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti (UNATC) s-a intalnit pe 25 mai si l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC. Aceasta audiere vine in contextul in care presedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, a sesizat Comisia de Etica atat in privinta lui Andrei Rus, cat si a altui critic de film, Andrei Gorzo, la randul sau profesor in cadrul UNATC.

"Textul sesizarii afirma ca Rus si cu mine am fi vehiculat «informatii neadevarate menite sa creeze un curent de opinie defavorabil institutiei, entitatilor de conducere sau persoanelor aflate in functii de conducere»", a scris Andrei Gorzo, pe contul sau de Facebook.

Potrivit lui Gorzo, Comisia de Etica a UNATC este compusa din prof. univ. dr. Stefan Velniciuc, conf. univ. dr. Florentina Heroiu, prof. univ. dr. Mircea Ciocaltei, consilier juridic Georgiana Mocanu, secretar Mihaela Petre, studentii Teodora Petrescu si Matei Arvunescu si conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu, scrie MEDIAFAX.

La randul sau, Andrei Rus a relatat pe larg pe pagina sa de Facebook despre audierea de la Comisia de Etica, precizand ca i se reproseaza ca ar fi vehiculat "neadevaruri" despre UNATC si despre "entitatile de conducere" si ca nu ar fi folosit "procedurile si mecanismele democratice pe care Universitatea, prin autonomia ei, le pune la dispozitie membrilor sai" pentru a rezolva "eventuale disfunctii", inainte de a iesi in spatiul public cu problemele din interior.

El a precizat ca a apelat "la parghiile democratice din institutie", inca din lunile ianuarie-februarie, insa nu a primit vreun raspuns, "in afara de diverse decizii abuzive", care ar fi fost probabil menite sa il "intimideze". Andrei Rus mai spune ca in timpul audierii sale in Comisia de Etica a fost intrebat "in diverse feluri tot felul de lucruri care aveau legatura cu orice altceva in afara de gradul de «neadevar»" al afirmatiilor sale publice invocate in sesizarea facuta impotriva sa.

Citeste si:
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din...
Universitatea Naţională de...

El a facut referire si la o intrebare pe care i-ar fi adresat-o unul dintre membrii Comisiei, "cadru didactic destul de tanar al departamentului de Actorie din Facultatea de Teatru".

"Undeva in ultima parte a discutiei domnia sa a facut referire la o postare a mea din luna aprilie a anului curent, unde, conform domniei sale, as fi facut «propaganda homosexuala» pe pagina mea de Facebook. Domnia sa sustinea ca «devine periculos» cand dau niste nume de cineasti importanti care au fost (sau sunt) homosexuali, lesbiene sau bisexuali, mai ales atunci cand inchei spunand «fiti ca ei». De asemenea, domnia sa sustinea ca pentru a nu fi «propaganda homosexuala», ar fi trebuit sa sustin ca e bine sa fim «si asa si asa», adica si heterosexuali si homosexuali. Intrebandu-l de ce e relevanta acea postare fara niciun fel de legatura cu UNATC, mi-a raspuns ca fiind un cadru didactic in aceasta institutie, orice afirmatie a mea poate afecta «imaginea scolii»", spune Andrei Rus.

Citeste si:
UNATC a decis: Andrei Rus nu va fi dat afara din institutie, dar va...
UNATC a decis: Andrei Rus nu...

El mai afirma ca este de acord cu acel membru al Comisiei, insa "exprimarea diversitatii de orientari sexuale este legala in Romania inca de la inceputul anilor 2000". "(...) a vorbi despre «propaganda homosexuala» e deja o dovada de gandire homofoba, pentru ca oricum, tehnic, nu ai cum sa faci propaganda homosexuala, iar aceasta nu poate fi deranjant decat in ochii homofobilor", mentioneaza Andrei Rus.

El precizeaza ca a facut afirmatiile respective in contextul in care Mihaela Radulescu a publicat online un mesaj in care, in opinia lui Rus, vedeta de televiziune "facea o enumarare foarte deranjanta in care asocia homosexualitatea sau depresia cu terorismul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.