Social 28 Mai 2015 17:17
Persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural pot fi monitorizate de la distanta, cu ajutorul aparatelor de masurare a tensiunii arteriale, al imprimantelor portabile, al smartphone-urilor si tabletelor, intr-un proiect al Asociatiei Caritas Alba-Iulia si al Fundatiei Vodafone Romania.

Peste 1.000 de persoane cu probleme cardiovasculare din mediul rural din judetele Hunedoara, Covasna, Mures, Alba si Iasi sunt monitorizate de la distanta si pastreaza legatura cu medicii specialisti cu ajutorul tehnologiei mobile.

Beneficiarii proiectului "Tehnologie pentru pacientii cu probleme cardiovasculare" sunt persoane care, din cauza distantei pana la cel mai apropiat centru medical sau din lipsa fondurilor necesare, nu pot beneficia de asistenta medicala de specialitate.

"In 2010 am realizat un studiu din care a reiesit ca acesul la servicii medicale de specialitate este extrem de dificil pentru oamenii din mediul rural. Ne-am propus sa facilitam legatura dintre oamenii din rural si medicii de specialitate. Asa a aparut programul care permite realizarea unui EKG si transmiterea rezultatului la un medic de specialitate cu ajutorul tehnologiei mobile. In cadrul acestei strategiei am realizat o colaborare cu peste 100 de medici de specialitate care primesc, cu ajutorul tehnologiei mobile, bolnavii din mediul rural, iar colegii mei ajung anul in 6.000 de gospodarii. Colegii nostri vad imediat problemele oamenilor. De multe ori, o problema medicala aduce si probleme sociale. Prin acest proiect, am reusit sa intervenim pentru a aduce medicul cardiolog mai aproape de bolnav si acest lucru a fost important", a declarat Gyorgy Peter, directorul Asociatie Caritas Alba-Iulia Asistenta Medicala si Sociala, la conferinta Mediafax Talks about Technology for Social Change, organizata in parteneriat cu Fundatia Vodafone Romania, scrie MEDIAFAX.

Gyorgy Peter a explicat ca, folosind aparate de masurare a tensiunii arteriale, imprimante portabile, telefoane de tip smartphone si tablete, prin acest proiect se realizeaza deja monitorizarea tensiunii arteriale si urmarirea electrocardiogramei la domiciliu pentru 1.097 de pacienti din cele cinci judete.

Profesor dr. Vintila Mihailescu, de la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative, a precizat ca doar trei la suta din drumurile comunale din Romania sunt dezvoltate, ceea ce insemna izolarea populatiei rurale.

"Vulnerabilitatea, generic vorbind, este izolarea. Boala in sine este izolarea, dar, dincolo de asta, avem si izolarea economica, geografica, sociala si asta constituie problema fundamentala a sanatatii si a satisfactiei de viata, care este cea mai scazuta din Europa. Telemedicina poate sa ajute pacientul universal, prin conectarea permanenta a indivizilor la servicii medicale. Vorbim aici de pacientul invizibil, denumit astfel pentru ca nu are acces la servicii si, nesolicitandu-le, nu il stim, iar el ramane in aceasta izolare. Telemedicina, generic vorbind, poate face o terapie a singuratatii prin conectare, comunicare, care inseamna mai mult decat tratament medical, adica implica si statul de vorba, tratarea efectelor psihologice, care sunt jumatate din boala", a aratat Vintila Mihailescu.

Citeste si:
VIDEO Femeie împinsă brutal de un angajat al Vodafone, de față cu...
VIDEO Femeie împinsă brutal...

Si presedintele onorific al Fundatiei Vodafone Romania, Irina Margareta Nistor, a subliniat importanta telemedicinei, aratand ca aceasta ar putea fi la fel de utila si in mediul urban, unde oamenii ar putea evita cozile de la usa cabinetelor medicale.

"Mi se pare extrem de important ca exista telemedicina, pentru ca si in viata reala, atunci cand mergi la medic, stai la cozi interminabile", a spus Irina Margareta Nistor.

Proiectul "Tehnologie pentru pacientii cu probleme cardiovasculare" face parte din programul "Mobile for Good" al Fundatiei Vodafone Romania. Pana acum au fost dezvoltate 11 proiecte, nationale si regionale, de care beneficiaza mii de persoane care, datorita tehnologiei, au o viata mai buna.

"La inceputul acestui an, am avut o runda de finantare de tipul open call for proposals, in cadrul careia am primit 71 aplicatii si am selectat opt proiecte noi, in valoare totala de peste jumatate de milion de euro. Toate aceste proiecte urmeaza sa inceapa in maxim o luna", a declarat directorul Fundatiei Vodafone Romania, Angela Galeta.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Selectia proiectelor "Mobile for Good" se realizeaza prin runde de finantare anuale. Organizatiile non-guvernamentale care au in plan utilizarea tehnologiei mobile pentru rezolvarea unor probleme reale, in domeniile educatie si sanatate, si in beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social si economic, pot aplica astfel pentru finantare.

Fundatia Vodafone Romania a finantat, in cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale, avand ca beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 20 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.

Citeste si:
Trei afaceri cu profit sigur în mediul rural
Trei afaceri cu profit sigur...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.