Social 28 Mai 2015 11:44
Numarul cazurilor de cancer de colon este in crestere in Romania, in ultimii ani, din cauza ca pacientii nu se supun colonoscopiilor preventive, a declarat fondatorul Societatii Romane de Gastroenterologie, Dan Dumitrascu, la o conferinta din domeniu, care a inceput, miercuri, la Cluj-Napoca.

Profesorul doctor Dan Dumitrascu, specialist in gastroenterologie, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, inaintea deschiderii unui congres international la care participa medici si cercetatori din Europa, Asia si SUA, ca in Romania, in ultimii ani, se observa o crestere a numarului cazurilor de cancer de colon, dar si o scadere a cazurilor de cancer de stomac, datorata unei alimentatii sanatoase adoptate de pacienti.

"Numarul cazurilor de cancer de colon este in crestere in Romania, chiar daca acest tip de cancer poate fi prevenit, daca se face o colonoscopie. Orice cancer apare in urma unor leziuni, iar aceste leziuni pe colon nu sunt vizibile decat la colonoscopie, asa ca este obligatoriu ca fiecare om, in special cei care stiu ca au avut in familie astfel de cazuri de cancer - este un cancer care se transmite genetic - sa isi faca o colonoscopie. Daca este depistat in faza incipienta, cancerul de colon poate fi vindecat. In ultimii ani, am observat o scadere a numarului cazurilor de cancer de stomac, pentru ca oamenii mananca mai sanatos", a declarat corespondentului MEDIAFAX, Dan Dumitrascu.

Potrivit acestuia, in mediul urban se observa o responsabilizare mai mare a oamenilor in ceea ce priveste alimentatia si stilul de viata, insa in mediul rural oamenii continua sa manance nesanatos.

Cea de a 49-a editie a Conferintei Societatii Europene de Investigatii Clinice a inceput miercuri, la Cluj-Napoca, si este organizata pentru prima data in Romania. La manifestare participa peste 300 de medici gastroenterologi, cardiologi, reumatologi, internisti si de medicina generala, dar si cercetatori din Europa, Singapore, Coreea de Sud, Israel sau Statele Unite ale Americii.

Potrivit lui Dan Dumitrascu, in cadrul conferintei se va discuta atat despre cum pot fi prevenite si tratate bolile gastroenterologice, dar si despre cum pot fi controlate prin alimentatie bolile provocate de grasime, colesterol sau diabet.

Citeste si:
Grăsimea corporală îți poate indica bolile de care poți suferi
Grăsimea corporală îți poate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.