Social 28 Mai 2015 10:07
Festivalul de Teatru de la Sibiu 2015, care se va desfasura intre 12 si 21 iunie, propune o calatorie in jurul lumii prin intermediul a 427 de evenimente din 70 de tari, semnate de personalitati ca Eimuntas Nekrosius, Klaus Maria Brandauer, Silviu Purcarete si Radu Afrim si jucate in 67 de spatii.

Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu, a anuntat, miercuri, la o conferinta de presa care a avut loc la Sala Elvira Popescu de la Institutul Francez din Bucuresti, programul celei de-a 22-a editii a evenimentului. "Chiar daca anul trecut spuneam ca nu va putea sa mai creasca Festivalul, iata ca, fata de 385 de evenimente anul trecut, am ajuns la 427. Am mai construit doua spatii de joc speciale", a declarat Constantin Chiriac.

La editia de anul acesta a Festivalului International de Teatru de la Sibiu vor avea loc 427 de evenimente din 70 de tari, in 67 de spatii de joc, cu un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi, dupa cum a declarat Constantin Chiriac, la conferinta de presa. Programul celei de-a XXII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu continua traditia unei oferte culturale la cel mai inalt nivel si propune o calatorie in jurul lumii prin intermediul unora dintre cele mai dinamice companii de teatru, printre acestea numarandu-se Deutsches Theater Berlin, Teatrul National din Bruxelles si Teatr Polski Wroclaw, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, Klaus Maria Brandauer, distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes ("Mephisto" - 1981), nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar ("Out of Africa" - 1986), va fi prezent la Sibiu cu spectacolul "Ultima banda a lui Krapp/ Krapp's last Tape", in regia lui Peter Stein, un spectacol ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett. Eimuntas Nekrosius, unul dintre cei mai bine cotati regizori ai momentului, revine la Sibiu cu spectacolul "Cartea lui Iov/ Book of Job" al Companiei Meno Fortas Theatre.

De asemenea, Daniel Veronese, una dintre cele mai importante personalitati teatrale din America de Sud, prezinta in premiera europeana "Despre Lumea Periculoasa a Animalelor - Mieii/ The Lambs", o montare provocatoare prin forta actorilor intr-un mediu auster si minimalist. Totodata, Teatrul National din Sibiu isi intareste pozitia de lider prin prezenta unor productii semnate de Radu Afrim, Mihai Maniutiu, Silviu Purcarete, Charles Muller si Kazuyoshi Kushida.

Citeste si:
R,Moda și conduita la evenimentele ecvestre!
R,Moda și conduita la...

La Festivalul International de Teatru de la Sibiu vor avea loc atat spectacole outdoor, cat si indoor, precum si conferinte speciale, lansari de carte, expozitii, proiectii de filme, ateliere, spectacole lectura, dar si multe alte evenimente. De asemenea, Aleea Celebritatilor se va imbogati, in acest an, cu inca cinci personalitati, iar Bursa de spectacole va dezvolta un proiect-dialog intre toate orasele candidate pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, in Romania si Grecia, alaturi de experti din Comisia Europeana, presedintie si ministerele Culturii din Romania, Grecia si Republica Moldova.

Totodata, 32 de personalitati din China vor intra in dialog cu artistii si producatorii din Romania si din lume. Editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu va marca, de asemenea, 10 ani de la infiintarea Festivalului SoNoRo printr-un concert cu lucrari de Piotr Ilici Ceaikovski, Claude Debussy/ Jasha Heifetz, Edward Elgar, Georges Boulanger si Johannes Brahms.

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

La conferinta de presa, a participat si ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, care a precizat ca trebuie gasita o formula prin care astfel de evenimente sa fie sustinute. "Am tinut, in mod special, inaintea sedintei de Guvern, sa vin sa spun cateva cuvinte de sustinere a acestui festival. In Romania urmeaza o perioada fasta: Festivalul International de Film de la Cluj, Festivalul International de Teatru de la Sibiu si, la sfarsitul lui august si pana pe 20 septembrie, Festivalul International «George Enescu». (...) Noi vorbim foarte mult de patrimoniu in sensul muzeelor, in sensul acelei mosteniri uriase pe care Romania o are, dar mai putin de aceste institutii de cultura vie, de patrimoniul imaterial, iar Festivalul International de Teatru de la Sibiu s-a impus. Nu doar sunt 22 de editii, dar, asa cum spuneati si dumneavoastra, el creste si se dezvolta de la an la an, si cred ca si interesul statului roman trebuie sa creasca pe masura acestei dimensiuni europene pe care o are acest festival .(...) Cred ca ar trebuie gasim o formula prin care sa sustinem, prin bugete multianuale, poate, eforturile organizatorilor, astfel incat sa rezolvam cat se poate, totul sa devina predictibil, atunci cand nu mai e nevoie de demonstrat", a declarat Ionut Vulpescu.

Citeste si:
Institutul Cultural Roman de la Beijing a fost inaugurat
Institutul Cultural Roman de...

Ministrul Culturii a mai spus ca astfel de evenimente, precum Festivalul International de Teatru de la Sibiu, "sunt momente care pun Romania pe harta culturala a Europei si a lumii". In acest context, Constantin Chiriac a declarat: "Dimensiunea cultura poata sa aduca Romaniei nu numai vizibilitatea culturala pe care o merita si are si motoarele de dezvoltare in acest sens, dar si tot ce inseamna demersul diplomatic si tehnic".

La conferinta de presa, a participat si Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), care a vorbit despre importanta Festivalului International de Teatru de la Sibiu atat in Romania, cat si in intreaga lume. "Pentru mine, Festivalul International de la Sibiu si mai sunt doua - trei exemple sunt adevarate ferestre deschise in dublu sens: catre lume si spre Romania. Sensul real al existentei Institutului Cultural Roman este sa promoveze tara noastra prin creativitate. Este probabil valoarea pentru care eu unul ma bat de ceva vreme, valoarea care este funadamentala nu numai pentru a face o buna imagine tarii, dar este fundamentala pentru existenta noastra, a romanilor, ne caracterizeaza poate cel mai bine. (...) De aceea, nu continui sa ma minunez de reusita acestui festival si o fac cu nespusa bucurie, mai ales ca inceputurile mele au fost, totusi, in teatru", a declarat Radu Boroianu.

Citeste si:
Copiii romi din Sibiu au interzis la singurul ștrand din oraș
Copiii romi din Sibiu au...

Acesta a vorbit si despre contactul care se creeaza, la Sibiu, intre oamenii obisnuiti si personalitatile din lumea culturala. "Acest contact extraordinar care se creeaza, la Sibiu, intre oameni obisnuiti si mari trupe de teatru, de generatii diferite de artisti, pe care, bineinteles, o voce aparte o au si artistii din Romania, nu este decat un simbol pentru ceea ce putem face de acum inainte in tara noastra", a spus Radu Boroianu.

Accesul publicului la evenimentele programate in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agentia Teatrala din Sibiu, precum si in reteaua nationala a magazinelor Domo, Germanos, Orange si Vodafone, Librariile Humanitas si Carturesti sau online, pe www.eventim.ro. Intrarea este libera pentru evenimentele in aer liber, precum si la evenimentele speciale (conferinte speciale, spctacole-lectura si film).

Programul complet al evenimentelor din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu poate fi consultat pe site-ul www.sibfest.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.