Social 26 Mai 2015 18:40
Taxa clawback ar putea sa scada cu pana la 5%, odata cu reducerea preturilor la medicamente, a declarat, marti, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea.

"Odata cu scaderea preturilor la medicamente, cu siguranta taxa clawback va scadea, proportional cu scaderea preturilor, deci probabil ca va ajunge undeva pe la 5%, nu cred ca mai mult. Vom vedea", a spus Vasile Ciurchea, la Forumul Industriilor Farmaceutice. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a mai spus ca pe lista de medicamente intra si ies continuu produse, scrie MEDIAFAX.

"Tot timpul intra un medicament, iese un medicament. Este un proces continuu, eu nu cred ca vor disparea medicamentele asa, trei sferturi din lista, in niciun caz. Atat timp cat preturile scad, scade si taxa clawback, pentru ca este diferenta dintre buget-consum, este variabila, in momentul in care umbli la una, sigur ca se intampla ceva. Speram ca lucrurile sa fie asa cum le previzionam noi", a adaugat Ciurchea.

Presedintele CNAS a precizat ca noile preturi de referinta vor fi publicate "mai repede decat se asteapta marea majoritate".

"Este adevarat ca o zi fixa nici nu stim - si nici nu as spune-o daca o stiu, pana nu devine certitudine -, dar din momentul publicarii, CNAS ii trebuie aproximativ doua saptamani sa calculeze toate preturile de referinta, pe clustere, avem sanse mai devreme de 1 iulie", a spus Ciurchea.

Legat de protocoalele pacientilor cu suferinte reumatice, Vasile Ciurchea a spus ca marti vor fi trimise spre publicare si probabil in urmatoarele zile vor aparea in Monitorul Oficial.

"Eu zic ca totusi suntem intr-un stadiu bun. Atat timp cat am reusit sa separam bugetele pentru a nu fi influentat clawback-ul, au venit deja companiile cu detinatoarele de autorizatii de punere pe piata pentru interferon free, pentru oncologie si incepem sa ne miscam. As putea spune ca fiecare companie si noi incercam sa punem intrebarile care nu sunt clare in acest moment. Insist pe rezultate si pe decontarea a ceea ce aduce un plus cost-valoare. Toata lumea ma intreaba care este oferta, la cat ajunge cost-volumul. Sigur ca nu stiu in momentul de fata, imi doresc sa ajung la un pret cat mai mic, la un pret sustenabil la un pret la care pot sa asigur tratamentul pentru toti pacientii daca se poate sau pentru un numar cat mai mare de pacienti", a conchis presedintele CNAS.

Citeste si:
Recursul lui Traian Băsescu, la dosarul „Petrov”, amânat până în...
Recursul lui Traian Băsescu,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.