Social 26 Mai 2015 10:58
Omul de afaceri Theodor Berna, aflat in arest la domiciliu din decembrie 2014 dupa ce fusese in arest preventiv intr-un dosar in care este trimis in judecata pentru evaziune fiscala, a fost eliberat, fiind plasat sub control judiciar de catre judecatorii Curtii de Apel Ploiesti.

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti au decis, luni, inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar pentru omul de afaceri Theodor Berna, care controleaza societatea comerciala Tehnologica Radion, decizia judecatorilor fiind definitiva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Theodor Berna este trimis in judecata, alaturi de sase persoane fizice si de mai multe firme, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu calculat de catre anchetatori la 100 de milioane de euro. Berna a fost arestat preventiv in 19 august 2014, iar in luna noiembrie a fost trimis in judecata, alaturi de inculpatii Mirela Fodor, Ana Rotundu, Valentin Rarinca, Coca Tanase, Viorel Mirica si Ervin-Silviu Lupu.

In acelasi dosar, au fost trimise in judecata mai multe firme controlate de Theodor Berna. Astfel, in dosar au fost inculpate SC Tehnologica Radion SRL, SC Temix Construct SRL, SC Proiect Alfa Capital Constrcut SRL si SC Teloxim Con SRL, sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani. Ulterior, in luna decembrie a anului trecut, Theodor Berna a fost plasat in arest la domiciliu.

Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala este de 111.007.553 lei, iar din savarsirea infractiunii de spalare de bani, de 395.785.691 lei, sustin procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, care au instrumentat acest dosar. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile lui Theodor Berna si ale firmelor Tehnologica Radion SRL si Teloxim Con SRL.

Instanta arata, in motivarea deciziei de arestare, obtinuta de MEDIAFAX, ca Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comerciala pentru a-si insusi bani obtinuti din simulari de tranzactii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, avea un mod ingenios si complex de savarsire a infractiunilor si a atras in lantul comercial fictiv mai multe firme si persoane.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Tehnologica Radion a castigat de-a lungul timpului mai multe contracte cu statul. Astfel, potrivit datelor ZF, constructorul a castigat numai in 2009 si 2010 contracte de achizitii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte castigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numara cele de reabilitare si intretinere de strazi sau drumuri in partea de sud a tarii, in judete precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj.

Urmatorul termen din acest dosar, aflat pe rolul tribunalului Prahova, a fost stabilit pentru data de 26 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.