Social 24 Mai 2015 10:23
Klaus Iohannis, care si-a lansat sambata volumul "Primul Pas", despre perioada alegerilor, a declarat ca aceasta campanie electorala a fost una brutala, in care i-au fost turnate peste cap "galeti cu laturi", dar a fost si una energizanta, pentru ca peste sase milioane de oameni l-au sustinut.

Presedintele Klaus Iohannis si-a lansat, sambata dupa-amiaza, la targul de carte Bookfest, cel de-al doilea volum, "Primul Pas", care a aparut la editura Curtea Veche si pe care l-a dedicat "celor peste sase milioane de romani care au crezut intr-un mod nou de a face politica" si l-au votat.

In jurul orei 14.00, cu aproximativ o ora inaintea inceperii momentului lansarii cartii, standul editurii Curtea Veche a fost inconjurat de sute de persoane care au venit sa cumpere volumul si sa ia autografe de la presedintele Romaniei.

Acestia l-au intampinat cu aplauze pe Klaus Iohannis, care a venit insotit la lansare de sotia sa, Carmen Iohannis, dar si de mai multi consilieri si sustinatori, intre care s-au numarat Adrian Cioroianu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Lazar Comanescu si scriitorul Iulian Tanase. Acesta din urma, alaturi de Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche, a si vorbit despre volumul lui Klaus Iohannis.

Asezat pe un postament pentru a fi mai usor vizibil admiratorilor sai, avand-o alaturi pe Carmen Iohannis, presedintele s-a adresat oamenilor, multumindu-le ca au ales sa fie prezenti la lansarea sa de carte si sa nu se duca "la iarba verde sau la o plimbare cu prietenii".

Klaus Iohannis a mai spus ca volumul "Primul Pas" are o valoare deosebita pentru cei de fata. "Si recunosc ca pentru mine, care sunt din generatia care a crescut cu cartile in mana, are o insemnatate speciala. Chiar la inceputul campaniei am decis sa scriu o carte pe care am considerat-o un instrument foarte potrivit pentru a face cunoscute cateva lucruri despre mine, despre cum am ajuns in politica si cum vad mersul in spatiul public", a spus Iohannis, referindu-se la primul sau volum, intitulat "Pas cu Pas".

Acum, Klaus Iohannis a scris o carte "din cu totul alte motive", dupa cum a marturisit la lansarea celui de-al doilea volum al sau, "Primul Pas".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Primul motiv a fost acela ca a promis cititorilor sai ca va adauga un capitol care descrie campania electorala. "Campania electorala a fost o perioada complicata, intensa, dificila, energizanta, paralizanta si totusi, pentru cei care au fost cat de cat conectati la ea, a fost o perioada interesanta. Pentru a nu uita cum a fost aceasta campanie electorala am vrut sa scriu, sa retin in scris aceste lucruri. Am vrut, pe de alta parte, sa nu se piarda cateva concluzii pe care le-am tras si eu si altii in campanie. Din acest motiv am vrut destul de repede, dupa acea campanie electorala, sa retin in scris ideile. In general, stiti ca memoria ne joaca feste si cu cat asteptam mai mult de la trecerea unui eveniment pana sa retinem concluzia cu atat mai mult se schimba memoria acelui eveniment, apare ceea ce psihologii numesc filtrul roz. Dupa un timp suficient de lung aproape orice ni se pare ca a fost o experienta placuta. Aceasta campanie electorala nu a fost o experienta placuta, asta nu inseamna ca nu a fost extrem de intensa, ca nu a avut foarte multa energie", a spus Klaus Iohannis.

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

Totodata, Klaus Iohannis a spus ca a vrut sa impartaseasca si "consideratiuni mai generale" in noul volum.

"Pe langa faptul ca am vrut sa relatez cum am vazut eu din interior, cel mai din interior, campania electorala, am vrut sa presar in carte si cateva consideratiuni mai generale despre ce cred eu ca se face in politica sau mai degraba ceea ce cred eu ca nu se face in politica. Cu entuziasmul noului mandat prezidential, cu depunerea juramantului, cu inceputul unui mandat, foarte repede am avut impresia ca s-a uitat cum s-a purtat aceasta campanie. A fost o campanie care prin felul in care s-au manifestat majoritatea candidatilor isi avea locul mai degraba la inceputul anilor '90, o campania brutala, bruta, necizelata, cu atacuri directe la persoana, cu galeti de laturi turnate peste capul unor candidati, mai ales a acestui candidat", a spus Klaus Iohannis.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

El a mai spus ca la sfarsitul campaniei pentru Presedintia Romaniei a constatat un lucru interesant. "Si aceata campanie, cu toate partile negre, negative pe care le-a avut, pentru mine a fost extrem de energizanta. Partea foarte frumoasa a acestei campanii au fost oamenii, oamenii cu care m-am intalnit, zeci de mii de oameni cu care m-am intalnit in campanie. Contactul cu acesti oameni mi-a dat foarte multa incredere, foarte multa energie. Niciodata in toata campania nu am intalnit un alegator care sa-mi fi spus ceva negtiv. Tot ce a fost negativ a venit via media, via material electoral din partea celorlalti competitori. Paradoxal, campania a fost si urata si frumoasa si la final am avut o energie deosebita pe care am primit-o in definitiv de la alegatorii care au fost de partea mea si nu au fost putini", a mai spus Iohannis., potrivit MEDIAFAX.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Acesta si-a amintit si de faptul ca primul tur al campaniei nu s-a terminat extraordinar de bine pentru el. "Pierdusem primul tur, dar a aparut ceva ce nu a fost prevazut de nimeni, acel val de simpatie pentru mine si acea dorinta de schimbare", a spus Ioahnnis, facand referire si la "inabilitatea" Guvernului fata de romanii din diaspora. El a spus ca acest lucru a contribuit "la acea rasturnare de situatie spectaculoasa, care a dus in final la un vot care a fost incredibil".

"Un rezultat care nu a fost prevazut de nimeni si care mi-a adus mie peste sase milioane de voturi. Acestor peste sase milioane de romani le-am dedicat cartea", a spus Klaus Iohannis, care a precizat insa ca le multumeste si celor care nu l-au votat. "Le multumesc pentru ca au mers la vot (...) Este un lucru extraordinar de important sa se voteze cand sunt alegeri", a explicat el.

In acest moment, discursul sau a fost intrerupt de un simpatizant, care a strigat: "Bravo!" si "Traiasca familia Iohannis!".

Totodata, Klaus Iohannis i-a multumit sotiei lui, Carmen. "Aceasta reusita a fost posibila pentru ca am avut si foarte mult ajutor, sprijin din partea sotiei mele, Carmen, care si astazi a tinut sa vina expres pentru aceasta lansare si ii multumesc. Imaginati-va o persoana care sta acasa sau la scoala, care nu poate sa faca nimic, dar trebuie sa suporte toata campania. Asta a facut sotia mea, Carmen. Si de multe ori am avut impresia ca ea a trebuit sa blocheze partea negativa a campaniei. Un lucru foarte greu de facut. Apreciez foarte mult acest lucru", a spus Iohannis.

"Dar ce ar fi un candidat la presedintie fara partidul lui?", s-a intrebat totodata, in timpul lansarii, Klaus Iohannis. "Partidul meu, Partidul National Liberal, a fost 100% de partea mea. Atunci s-a numit Alianta Crestin Liberala, intre timp este noul PNL. Mii de oameni care au lucrat luni de zile pentru aeasta campanie si au reusit. Le multumesc", a spus el. "In afara de cei care s-au vazut au fost nenumarati voluntari, prieteni, colegi, care au lucrat impreuna cu mine. O parte dintre ei este astazi aici, o parte sunt consilierii mei si le multumesc", a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a multumit si editurii Curtea Veche, cu care a colaborat atat la lansarea noului volum, cat si a primul sau volum.

"Imi doresc succes cu aceasta carte. In definitiv o carte se scrie si pentru a fi vanduta", a spus razand Klaus Iohannis. In ultima parte a evenimentului de lansare a cartii, presedintele Iohannis a acordat autografe, timp de peste o jumatate de ora. Peste o mie de persoane au format doua cozi pe langa standul editurii Curtea Veche si au asteptat sa il inalneasca pe presedintele Romaniei. Cartea "Primul Pas" a fost lansata intr-un tiraj de 20.000 de exemplare si poate fi cumparata la pretul de 30 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.