Social 21 Mai 2015 18:55
Seful statului spune ca a primit raspuns de la SRI privind informatiile detinute de premier despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau cu procesatori de lemn, el afirmand ca raspunsul este ca nu exista nicio dovada ca s-ar fi facut trafic de influenta pe tema Codului Silvic.

Intrebat daca a primit raspuns de la SRI, unde a solicitat sa se verifice de ce informatii beneficia premierul Ponta despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau cu procesatori de lemn, presedintele Klaus Iohannis a spus ca a primit raspunsul. ”Da, am primit un raspuns. Raspunsul este foarte simplu: nu exista nicio dovada, nici macar un indiciu ca s-ar fi facut trafic de influenta in chestiunea Codului Silvic”, a afirmat presedintele.

El a mai spus ca nu il va da in judecata pe premierul Ponta pentru aceste afirmatii, relateaza MEDIAFAX. ”Cei care au trebuit sa traga invatamintele le-au tras, este speranta mea. Nu voi actiona in instanta pe cel care a facut afirmatiile false, fiindca, intre timp, intr-un fel, si-a cerut scuze”, a adaugat Klaus Iohannis, intrebat ce va face in continuare, dupa ce a primit si raspunsul de la SRI. Intrebat, de asemenea, ce va face in continuare dupa ce miercuri a fost respinsa cererea de reexaminare a Codului Silvic, Iohannis a raspuns: ”In continuare, cand va ajunge la mine, fiti sigur ca o sa va invit si o sa va spun ce voi face”. Intrebat, totodata, daca intentioneaza sa atace la Curtea Constitutionala Codul Silvic, Iohannis a refuzat sa mai dea un raspuns.

Presedintele Klaus Iohannis a facut aceste declaratii joi dupa-amiaza, pe Aeroportul ”Henri Coanda”, inainte de plecarea sa la Riga pentru summitul Parteneriatului Estic. In urma cu o saptamana, presedintele Klaus Iohannis a cerut directorului SRI sa verifice de ce informatii beneficia premierul Ponta despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau cu procesatori de lemn, aratand ca declaratiile sunt foarte grave si, daca se dovedesc a nu fi adevarate, trebuie sa raspunda.

Seful statului a reactionat, in urma cu o saptamana, la afirmatia premierului Ponta dintr-o emisiune TV, unde a spus ca ”lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis” si ca ”are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie”.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Presedintele a mai mentionat ca, atunci cand a retrimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care s-a bazat: ”Este documentul care ne-a fost transmis, fara sa fie cerut, de catre Consiliul Concurentei, prin care ne-a atras atentia ca exista riscul de infringement pentru Romania, exista riscul sa nu fie conforma legea cu legislatia europeana”. Ulterior, premierul Victor Ponta a nominalizat-o pe Lucia Varga ca fiind persoana la care s-a referit in special drept cea care a promovat in Parlament interesele Schweighofer pentru Codul Silvic, aratand ca nu intalnirile cu firma sunt anormale, ci sustinerea unor interese private.

Ponta a apreciat, totodata, ca presedintele Klaus Iohannis nu vazuse exact care au fost declaratiile sale pe aceasta tema, inainte sa se pronunte, si ca nu are sentimentul ca buna sa colaborare de pana in prezent cu seful statului se apropie de final, apreciind ca va colabora in contnuare foarte bine cu acesta chiar daca "presa basista" este nemultumita ca presedintele si prim-ministrul nu se cearta.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic, adoptand, cu 218 voturi "pentru", 11 "abtineri" si 95 "impotriva", legea in forma initiala. Camerei Deputatilor este forul decizional, dupa ce Senatul a readoptat Codul Silvic in aceeasi forma. La sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati au fost organizate proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a CSAT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.