Social 21 Mai 2015 17:06
Marin Moraru va primi premiul de excelenta la cea de-a XIV-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), trofeul urmand sa ii fie decernat la gala de inchidere, care va avea loc, in 6 iunie, la Teatrul National din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de organizatorii TIFF, cariera lui Marin Morau se intinde pe sase decenii, el fiind unul dintre cei mai indragiti actori romani.

”Marin Moraru, unul dintre cei mai indragiti actori romani, cu o cariera in film si teatru ce se intinde pe sase decenii, va fi distins cu premiul de excelenta la cea de-a XIV-a editie a TIFF. Trofeul ii va fi decernat sambata, 6 iunie, la gala de inchidere de la Teatrul National din Cluj-Napoca. Spectatorii TIFF vor avea ocazia sa il (re)vada pe marele actor alaturi de Toma Caragiu si Octavian Cotescu intr-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, in comedia «Operatiunea Monstrul» (1976), regizata de Manole Marcus, dupa un scenariu de Titus Popovici”, se arata in comunicat.

Proiectia speciala a filmului, in prezenta lui Marin Moraru, va avea loc sambata, 6 iunie, la ora 14.15, la Cinema Arta.

Marin Moraru s-a nascut pe 31 ianuarie 1937, la Bucuresti. Dupa absolvirea Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica ”I. L. Caragiale” in 1961, sub indrumarea lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie si la Bulandra. Cariera in film si-a inceput-o in 1966, cu ”Haiducii”, alaturi de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea si Colea Rautu. Actorul a devenit foarte popular in Romania anilor '70 si '80, cand a avut roluri importante in filme regizate de Manole Marcus (”Actorul si salbaticii”), Dan Pita (”Concurs”, ”Faleze de nisip”, ”Filip cel bun”), Mircea Dragan (”Chirita in Iasi”) sau Horea Popescu (”Cuibul de viespi”).

Din 1971, Marin Moraru joaca pe scena Teatrului National din Bucuresti, avand in paralel roluri in peste 20 de filme.

Citeste si:
Kronenbourg 1664 Blanc continuă parteneriatul cu TIFF
Kronenbourg 1664 Blanc...

Timp de sase ani, a predat actoria la IATC, cariera pe care a abandonat-o in 1980 pentru a se dedica in totalitate celei de la TNB - unde din 2002 este societar de onoare - si de pe marele ecran. In 2002, Marin Moraru a aparut, alaturi de Mathieu Kassovitz, Marcel Iures si Horatiu Malaele in productia lui Costa Gavras, ”Amen”, care a intrat in competitia pentru Ursul de Aur la Berlin si a castigat premiul César pentru scenariu. In 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru intreaga cariera, primind astfel recunoasterea industriei cinematografice din Romania, scrie MEDIAFAX.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) se va desfasura in perioada 29 mai - 7 iunie la Cluj-Napoca, fiind organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei, Primariei si Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Cluj, Programului Europa Creativa - MEDIA al Uniunii Europene.

Citeste si:
Viața marelui actor Marin Moraru! S-au împlinit 85 de ani de la...
Viața marelui actor Marin...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.