Social 20 Mai 2015 16:26
Ministrul Sanatatii spune ca este normal ca orice om care merge la fitness sa faca o evaluare medicala inainte, mai ales daca are unele afectiuni sau o anumita varsta, dar considera ca ar trebui sa existe si supraveghere medicala, situatie pentru care se cauta solutii de reglementare.

"In salile de sport, de fitness, ar trebui totusi o supraveghere medicala sau cel putin o evaluare medicala inainte de a merge la antrenamente, mai ales pentru persoanele care prezinta anumite riscuri. In general, in momentul in care vrei sa urmezi un program cu exercitii fizice mai complex, trebuie sa ai si un acord de la medicul care te trateaza. Evident ca trebuie sa ai o evaluare facuta de medic. Cream noi, in momentul de fata, o propunere. Am inteles ca sunt in cateva tari chestiuni similare, s-au luat masuri similare si, practic, ne inspiram din alte situatii", a spus ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Intrebat, la Spitalul Floreasca din Capitala, ce poate spune despre starea lui Gabriel Cotabita, ministrul Sanatatii a spus ca este ingrijit de cei mai buni medici. "Gabriel Cotabita, pot sa va spun ca este ingrijit de cei mai buni medici si de cele mai bune asistente. Personalul este extraordinar", a spus Nicolae Banicioiu, care a fost prezent la inaugurarea Laboratorului de Electrofiziologie Clinica si Pacing din cadrul Sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca.

Seful Sectiei de Cardiologie, profesor dr. Maria Dorobantu, intrebata daca noul echipament din Laboratorul Electrofiziologie Clinica si Pacing poate fi folosit si pentru Gabriel Cotabita, a spus: "Daca s-ar fi identificat ca el face aritmie, si este posibil sa fi facut si inainte, da. In momentul asta, este depasita situatia din acest punct de vedere".

Intrebata care ar fi criteriile in baza carora s-ar putea stabili cine poate face fitness si cine nu, Maria Dorobantu a spus ca in primul rand trebuie luata in considerare varsta. "In primul rand, depinde de varsta individului, ca poate sa nu fie pacient, sa fie o persoana sanatoasa, si depinde daca a avut sau nu inainte ceva. Deci, un bolnav care a avut infarct de miocard, de exemplu, evident ca trebuie sa aiba avizul medical pentru a face acest lucru. O testare minimala de tip electrocardiograma poate fi facuta, dar nu se face totul pentru toata lumea. Daca dumneavostra veti merge la sala, evident ca nu va va supune cineva la tot protocolul de investigatii. Doctorul gandeste, in fata unei persoane, daca este nevoie de un examen clinic, de o electrocardiograma, de mai multe investigatii sau de niciuna", a precizat Maria Dorobantu.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

Problema lipsei asistentei medicale la salile de sport a fost adusa in atentia publica dupa ce Gabriel Cotabita a facut stop cardio-respirator in timp ce se afla intr-o sala unde facea exercitii fizice. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, spunea, in urma cu o saptamana, ca ar trebui sa existe posibilitatea unei interventii medicale in salile de sport si vor fi gandite variante care sa rezolve problema de interventie. Banicioiu preciza ca sfatuieste pe toata lumea sa consulte un medic nutritionist cand vrea sa urmeze un regim alimentar si sa mearga la medicul de familie inainte de un efort fizic sustinut, scrie MEDIAFAX.

Cantaretul Gabriel Cotabita a fost gasit, in 8 mai, in stop cardio-respirator, in stare de inconstienta, intr-o sala de fitness de la un hotel din Capitala. Cotabita era singur in sala cand i s-a facut rau, el fiind gasit ulterior de un angajat al hotelului, care a sunat la numarul de urgenta 112. Cotabita a fost resuscitat de un echipaj SMURD si a raspuns rapid manevrelor, fiind stabilizat si dus atunci la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.

Citeste si:
Rămâi activ și pe timpul iernii: 5 sporturi pe care le poți...
Rămâi activ și pe timpul...

Investigatiile complexe indicau, in 11 mai, drept cea mai probabila cauza a stopului cardio-respirator suferit de Cotabita o tulburare severa de ritm cardiac, produsa in contextul unor afectiuni cardio-vasculare preexistente.

Un examen RMN efectual in 12 mai a pus in evidenta prezenta unor zone de leziuni cerebrale grave. Tulburarea severa de ritm cardiac care a provocat stopul cardio-respirator a scazut debitul sanguin cerebral si implicit oxigenarea creierului a fost precara. De aceea se vorbeste despre "leziuni cerebrale greu cuantificabile, in acest moment", spuneau surse medicale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.