Social 19 Mai 2015 13:03
George Maior a primit, marti, aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru postul de ambasador in SUA, el precizand in cadrul audierilor ca e inadmisibil ca SUA sa fie doar al 11-lea investitor in Romania.

Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere. George Maior a declarat ca este "o onoare si o provocare" sa participe la aceste audieri "avand in vedere importanta relatiilor strategice dintre Romania si SUA", subliniind ca a discutat elementele principale ale mandatului sau de ambasador cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Fostul director al SRI a subliniat ca relatiile bilaterale romano-americane s-au dezvoltat pe toate planurile dupa semnarea Declaratiei Parteneriatului Strategic, fiind "un element central al politicii externe si a politicii de securitate a Romaniei". El a declarat ca in mandatul sau "o preocupare constanta" va fi consolidarea relatiei cu comunitatea romaneasca din SUA.

Totodata, Maior a afirmat ca un obiectiv major va fi continuarea demersurilor privind eliminarea vizelor, apreciind ca Parteneriatul Strategic ar avea de castigat prin includerea Romaniei in Programul Visa Waiver, scrie MEDIAFAX. George Maior a subliniat ca cele 10 teme ale Declaratiei Parteneriatului Strategic "trebuie permanent adancite, dezvoltate, aprofundate in dialogul politic, strategic cu autoritatile americane". Pe de alta parte, Maior a spus ca un aspect care trebuie aprofundat in cadrul Parteneriatului Strategic este relatia economica bilaterala. "Consider ca este inadmisibil ca SUA, cea mai importanta economie din lume, sa fie al 11-lea investitor in Romania. Acest lucru trebuie remediat", a precizat Maior, adaugand ca va intreprinde actiuni pentru a atrage investitii americane, in special in IT si energie. De asemenea, Maior a precizat ca Rusia reprezinta "o amenintare pentru regiune". "Acest lucru trebuie subliniat catre factorii americani (...) pentru a constientiza faptul ca exista un risc in actiune pentru tarile din regiune si pentru Romania", a spus el.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior in postul de ambasador in SUA. George Maior si-a dat demisia de la conducerea Serviciului Roman de Informatii pe 27 ianuarie. El a detinut functia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Roman de Informatii la data de 4 octombrie 2006. Anterior desemnarii sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind si presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala din Senat.

In perioada 2000-2004 a fost secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare in cadrul Ministerului Apararii Nationale. In aceasta calitate a coordonat, din punct de vedere strategic si militar, aderarea Romaniei la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Intre anii 1992 si 1997 a lucrat ca diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate si la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 pana in anul 1999 a indeplinit functia de Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei din Dublin, Irlanda. In anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador in Ministerul Afacerilor Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.