Social 19 Mai 2015 11:56
MAE precizeaza ca autoritatile romane reprezentate in Celula de criza verifica "in regim de urgenta" veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio, prin care gruparea jihadista salafista din Sahel Al-Mourabitoune revendica rapirea romanului din Burkina Faso.

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso, constituita conform "Metodologiei de comunicare si actiune pentru institutiile si autoritatile cu responsabilitati in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani aflati in afara teritoriului Romaniei", aprobata de CSAT in sedinta din data de 3 aprilie 2013, analizeaza stirea de presa cu privire la mesajul audio privind-ul pe cetateanul roman, se arata intr-un comunicat MAE remis MEDIAFAX. "Autoritatile romane competente, reprezentate in Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE dupa rapire verifica in regim de urgenta veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio", informeaza MAE.

Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala) lucreaza in permanenta pentru gestionarea situatiei. Impreuna cu MAE, care actioneaza pe toate canalele diplomatice disponibile si gestioneaza activitatea de comunicare, autoritatile romane competente in domeniul securitatii nationale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate in Celula de criza convocata de catre MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman. Fiecare institutie actioneaza cu instrumentele si metodele specifice de actiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT.

Gruparea jihadista salafista din Sahel Al-Mourabitoune afirma intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar ca-l detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie si "indeamna Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului", relateaza postul Vocea Americii (VOA) in pagina electronica.

Mesajul audio este prezentat in numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezinta drept liderul gruparii, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. Afirmand ca vorbeste in numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei inregistrari audio in araba "indeamna Guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de catre grupare". "Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate a sortii ostaticului, daca intarzie sa profite de ocazia care ii este data sa-si elibereze cetateanul", adauga el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucurestiul.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Romanul, ofiter de securitate intr-o mina de mangan din Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de frontiera cu Nigerul si Mali, a fost rapit pe 4 aprilie de catre persoane inarmate care purtau turbane, o rapire care nu a facut anterior obiectul niciunei revendicari considerate credibile.

Inregistrarea difuzata de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicari jihadiste, se incheie cu o reiterare a jurãmantului de credinta fata de reteaua terorista Statul Islamic (SI), prestat saptamana trecuta in numele gruparii salafiste Al-Mourabitoune de catre Adnan Abou Walid Sahraoui si dezmintit imediat intr-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar. "Gruparea dezminte apartenenta la Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) si orice legatura organizationala cu fratii din aceasta grupare, de la infiintarea sa si pana in prezent", da el asigurari.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Aceasta revendicare apare, deci, ca un nou episod in lupta pentru influenta in interiorul Al-Mourabitoune. Gruparea a fost infiintata in 2013 prin fuziunea intre gruparea lui Mokhtar Belmokhtar si Miscarea pentru Unicitate si Jijad in Africa de Vest (MUJAO), una dintre formatiunile jihadiste din nordul Mali vizate de Operatiunea franceza Serval, lansata in 2013.

In comunicatul care-i este atribuit, Mokhtar Belmokhtar considera actul jurarii credintei catre SI si "califului musulmanilor Abu Bakr al-Baghdadi" nul si neavenit si reafirma credinta gruparii Al-Mourabitoune in liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri. Specialisti in aceste probleme din cadrul agentiei mauritane au interpretat aceste declaratii contradictorii ca semnul ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui in ierarhia gruparii si disensiunile care ar putea conduce la scindarea acesteia. Un expert mauritan in jihadismul din Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede in declaratia atribuita lui Adnan Abou Walid Sahraoui o "crestere a puterii" acestui rival al lui Belmokhtar. Adnan Abou Walid Sahraoui s-a pronuntat in mai multe randuri in numele Mujao, dar si al Al-Mourabitoune, pentru a revendica rapiri, atacuri sau atentate sinucigase in nordul Mali.

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.