Social 19 Mai 2015 11:16
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu i-a prezentat situatia cardului de sanatate si concluzia a fost ca ”implementarea cardului a fost prost pregatita”, apreciind ca populatia a fost insuficient de bine informata.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a fost la el, si i-a prezentat situatia, adaugand ca au discutat si despre alte chestiuni, precum Institutul Cantacuzino. ”Concluzia este ca a fost prost pregatita implementarea cardului”, a spus seful statului, intrebat care a fost concluzia sa, dupa discutiile cu ministrul Sanatatii.

”Consider in continuare ca populatia a fost insuficient de bine informata. Ar fi fost nevoie de o campanie nationala de informare ampla, si atunci o buna parte din sincopele care au aparut ar fi putut fi evitate relativ usor”
, a declarat seful statului.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sa indrepte eventualele probleme de la Casa de Asigurari Nationale de Sanatate (CNAS), legate de introducerea cardului de sanatate. "Avem nevoie de cardul de sanatate si de combaterea risipei si fraudei din sanatate. Domnul ministru, nu stiu, sunt probleme la Casa, le indreptati!", a cerut premierul Ponta, in sedinta de guvern.

El a aratat ca, prin introducerea cardului, unii medici nu mai pot pretinde ca au 2.000 de pacienti pe zi si consuma medicamente de doua milioane de euro. "Sunt convins ca trebuie imbunatatit sistemul, dar, in acelasi timp, e cea mai importanta schimbare pe care o facem in sanatate", a mai spus Ponta.

Aproape 1.000 de persoane au asteptat la coada, luni, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru a-si lua cardul de sanatate sau o adeverinta, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute medicii de familie le-au spus ca din 1 mai nu vor mai fi primiti in spitale fara acesta.

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate si de faptul ca unii medici nu au inteles cum poate fi utilizat cardul de sanatate. Spre exemplu, cardul de sanatate trebuia introdus in cititor si mentinut acolo pana cand asiguratul isi tasta PIN-ul ales de el si primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operatii, respectiv consultatia si redactarea retetei, puteau fi facute dupa scoaterea cardului din cititor.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie si de patru ore pentru a consulta trei pacienti, dupa cum au semnalat acestia. Cei mai multi medici au reclamant faptul ca sistemul se blocheaza frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei, medicii din toata tara au primit doua tipuri de erori, ambele facand imposibila activarea cardurilor, respectiv UM indisponibila si Token - lipsa, scrie MEDIAFAX.

Daca la medicul de familie au fost situatii, potrivit declaratiilor acestora, in care in patru ore au putut consulta trei pacienti, cu totul alta a fost situatia la spitale. De exemplu, la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala, fisa de internare putea fi intocmita in medie in 15 minute, pe baza cardului de asigurari de sanatate.

Un semnal de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii este acela ca toti furnizorii trebuie sa acorde servici medicale, intrucat nu-i poate fi anulata unei persoane calitatea de asigurat doar pentru ca nu a intrat in posesia cardului.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.