Social 17 Mai 2015 13:45
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, intr-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, ca se gandeste foarte serios sa atace la Curtea Constitutionala modificarile facute de Parlament, in ultima perioada, la Codul Penal si cel de procedura penala.
Intrebat daca va promulga proiectul de lege prin care ar urma sa fie ingreunata lupta impotriva coruptiei, presedintele Klaus Iohannis a declarat: "Consider ca diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune. In aceasta faza nu trebuie sa fie modificate legile. Voi incerca sa ma exprim si public impotriva unor astfel de initiative, lucru pe care l-am si facut. Exista insa suficiente alte instrumente la indemana presedintelui pentru a pune capat unor astfel de actiuni sau, in cel mai rau caz, de a le amana pana cand pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisa de presedinte in Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, daca acest pas nu functioneaza, am si posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala".

Despre posibilitatea de a ataca acest proiect de lege la Curtea Constitutionala, presedintele Klaus Iohannis a spus ca ia in considerare acest lucru. "Ma gandesc foarte serios la aceasta posibilitate deoarece nu doresc ca astfel de legi sa fie modificate in aceasta faza intensiva a luptei impotriva coruptiei. Mai tarziu, peste cativa ani, cand sper eu ca numarul cazurilor de coruptie se va reduce foarte mult, atunci se va putea discuta despre modificarea legilor, doar daca practiva va demonstra ca este necesara modificarea. Daca nu, nu", a afirmat Iohannis.

Plenul Senatului a adoptat, in 11 mai, amendamentul la Codul Penal si cel de Procedura penala initiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel si Ovidiu Dontu, prin care ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice”, inlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege. Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala- L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” de plenul Senatului, dupa ce saptamana trecuta legea a primit raport de admitere in comisia juridica. Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ”suspiciunea rezonabila” ca o persoana a savarsit o infractiune”, s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.