Social 14 Mai 2015 17:39
Directorul Operei Nationale, Razvan Dinca, este cercetat in libertate, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventiva, instanta dispunand masura controlului judiciar pentru 60 de zile, timp in care acesta va fi suspendat din functie.

Judecatorul de drepturi si libertati a respins ca neintemeiata propunerea de arestare a lui Ioan Razvan Dinca, formulata de Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, scrie MEDIAFAX. Magistratul de la Judecatoria Sectorului 1 a dispus luarea masurii controlului judiciar fata de Razvan Dinca, pe o durata de 60 zile, din 13 mai pana la 11 iulie. "Dispune punerea de indata in libertate a inculpatului de sub puterea ordonantei de retinere, daca nu este retinut sau arestat in alta cauza", se arata in decizia instantei. In perioada controlului judiciar, directorul Operei Nationale trebuie sa mearga la sectia de politie in a carei circumscriptie isi are domiciliul, in zilele stabilite prin programul de supraveghere, la Parchet sau la instanta, ori de cate ori este chemat si sa anunte daca isi schimba locuinta.

De asemenea, in perioada controlului judiciar, Razvan Dinca nu poate sa ocupe functia de director al Operei Nationale si are interdictie sa mearga la sediul Operei. "In baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa nu depaseasca raza teritoriala a municipiului Bucuresti, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar; b) sa nu se apropie de niciun inculpat sau martor din cauza, cu exceptia numitei Dinca Violeta, in eventualitatea in care aceasta dobandeste calitatea de martor, si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale. c) sa nu se deplaseze la Opera Nationala Bucuresti; d) sa nu exercite functia de Director general al Operei Nationale Bucuresti", arata instanta, in decizia luata miercuri, care poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Citeste si:
Procesul de extrădare al Elenei Udrea din Bulgaria are loc marți
Procesul de extrădare al...

Cinci persoane cu functii de conducere in cadrul Operei Nationale sunt cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care pazea institutia este anchetat pentru ca presta servicii fara licenta, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.

In acest dosar, Ioan Razvan Dinca si un alt angajat al institutiei au fost retinuti, miercuri, ulterior procurorii cerand emiterea unui mandat de arestare doar pentru directorului Operei, acuzat de mai multe infractiuni de abuz in serviciu si fals in declaratii. "Cinci functionari din cadrul Operei Nationale din Bucuresti, respectiv Dinca Ioan Razvan - director general, Moldovan Alina Ofelia - director general adjunct, Petrescu Georgeta - director economic, Iacob Madalina Gabriela - sef birou achizitii publice, Grigore Sebastian-Eduard - coordonator echipa tehnica si administrativa, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni de abuz in serviciu", a aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Citeste si:
Un incendiu a izbucnit la Opera Națională București
Un incendiu a izbucnit la...

Procurorii au deschis un dosar si pe numele administratorului firmei angajate sa pazeasca Opera Nationala. Dan Mircea este acuzat ca societatea pe care o adminstreaza a pazit Opera Nationala fara sa detina atestat sau licenta de functionare, asa cum cere legea care reglementeaza paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Potrivit anchetatorilor, Razvan Dinca ar fi comis primele infractiuni inca din iarna anului 2008, perioada in care conducea Teatrul National de Opereta. Astfel, in perioada februarie 2008 - 3 februarie 2011, in calitate de director general al Teatrului National de Opereta, nu a incasat mai multe datorii ale institutiei de la o firma care functiona in sediul institutiei si a produs un prejudiciu de peste 320.000 de lei.

Ulterior, in perioada 12 martie 2012 - 19 decembrie 2012, Dinca ar fi platit ilegal si nejustificat o firma cu 130.000 lei, iar in 27 octombrie, el a platit ilegal din bugetul Teatrului de Opereta, catre o alta societate, 44.000 de lei. Tot in 2012, impreuna cu doi subalterni, Dinca ar fi facut alte plati ilegale, cauzand un prejudiciu de peste 5.800 lei.

Citeste si:
Fostul pilot Daniel Onoriu, in arest la domiciliu dupa ce a...
Fostul pilot Daniel Onoriu,...

Procurorii il mai acuza pe Razvan Dinca de faptul ca, in perioada 18 martie 2013 - 31 decembrie 2014, in calitate de director general al Operei Nationale Bucuresti, a incheiat mai multe conventii civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 de lei. De asemenea, in perioada 4 octombrie 2013 - 1 aprilie 2014, Dinca ar fi achitat, tot in mod ilegal, 150.000 de lei catre o societate care a presat servicii pentru Opera Nationala, a mai aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Razvan Dinca este acuzat si de faptul ca, din pozitia de director general al Teatrului National de Opereta, iar ulterior al Operei Nationale din Bucuresti, ar fi omis, cu intentie, sa inscrie in declaratia de interese din anul 2013 calitatile de unic asociat si administrator al unei societati comerciale. In plus, acesta nu a trecut in declaratiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 si 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar si, totodata, ar fi trecut in mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.