Social 13 Mai 2015 17:55
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a transmis omologului canadian, Rob Nicholson, asteptarea Romaniei ca decizia guvernului de la Ottawa de a-i include in sistemul eTA pe romanii ce au avut in ultimii 10 ani o viza canadiana sa conduca la ridicarea completa a regimului de vize pentru romani.

Intrevederea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, cu ministrul canadian de Externe, Rob Nicholson, a avut loc miercuri, in marja reuniunii ministeriale a NATO din Antalya, Turcia. Ministrul Afacerilor Externe a transmis aprecierea partii romane fata de decizia premierului canadian, Stephen Harper, de a include, in cursul anului 2016, in viitorul sistem canadian de intrare fara viza pe teritoriul Canadei (eTA), cetatenii romani care au avut in ultimii zece ani o viza canadiana sau care detin o viza de scurta sedere pentru SUA, potrivit unui comunicat MAE, remis MEDIAFAX.

Seful diplomatiei romane a exprimat asteptarea autoritatilor de la Bucuresti ca "acest nou pas pozitiv va conduce la realizarea deplina, cat mai curand posibil, a obiectivului comun impartasit de Romania, Canada si Uniunea Europeana de ridicare completa a regimului vizelor canadiene pentru cetatenii romani", precizeaza sursa citata.

Totodata, Bogdan Aurescu a transmis un mesaj de apreciere pentru prezenta sporita a fortelor armate canadiene in regiune, inclusiv la exercitiile comune de instruire si antrenament, cu participare aliata, desfasurate in Romania, in cadrul masurilor de reasigurare adoptate pentru aliatii de pe flancul estic al NATO. Cei doi oficiali au exprimat sustinerea Romaniei si Canadei pentru continuarea politicii usilor deschise a Aliantei Nord-Atlantice si au convenit sa actioneze pentru luarea deciziilor corespunzatoare in cadrul Aliantei.

Ministrul roman a subliniat importanta ca buna cooperare la nivel politic dintre cele doua state sa se regaseasca in planul intaririi relatiilor economice si in alte domenii care genereaza crestere economica, pentru valorificarea corespunzatoare a perspectivei consolidarii relatiilor dintre Uniunea Europeana si Canada, circumscrise Acordului de Parteneriat Strategic si Acordului Comercial Economic si Cuprinzator (CETA).

Citeste si:
Forțele Aeriene Regale Canadiene își încep misiunea de poliție...
Forțele Aeriene Regale...

In ceea ce priveste agenda regionala, ministrul Aurescu a prezentat evaluarile Romaniei privind situatia din zona Marii Negre, din perspectiva provocarilor actuale de securitate si a sprijinului oferit de Romania parcursului european al partenerilor apropiati din regiune. Ministrul canadian a acceptat invitatia omologului roman de a face o vizita la Bucuresti in cursul acestui an.

Tot in marja reuniunii din Antalya, Bogdan Aurescu s-a intalnit cu ministrul georgian de Externe, Tamar Beruceasvili, prilej cu care ministrul roman a evidentiat sprijinul constant al Romaniei pentru parcursul european si euro-atlantic al Georgiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.