Social 13 Mai 2015 13:17
Presedintele Klaus Iohannis viziteaza, la ora transmiterii acestei stiri, Institutul Cantacuzino, dupa sosire el intalnindu-se, in curtea institutiei, cu angajati ai Institutului, carora le-a spus ca a vazut ca nu se clarifica lucrurile si ca este inadmisibil sau exclus ca Institutul sa dispara.

Seful statului a ajuns la Institutul Cantacuzino la ora 11.00, fiind intampinat de directorul demisionar al institutiei, Adrian Onu. La sosirea presedintelui Iohannis la sediul institutiei, un grup de persoane a afisat o pancarta cu un mesaj pentru salvarea Institutului Cantacuzino. Presedintele s-a intalnit in curtea Institutului Cantacuzino cu angajati ai institutiei, avand o discutie cu acestia.

"Multumesc ca m-ati asteptat, am vazut ca nu se clarifica lucrurile si am vrut sa vin personal, sa vorbesc cu conducerea si sa incercam sa clarificiam lucrurile. Este indmisibil sau exclus ca Institutul sa dispara", a spus el. Oamenii i-au transmis ca aceasta vizita ii face sa nu-si piarda speranta si i s-au plans sefului statului ca pleaca speacialistii din institut. Klaus Iohannis le-a spus ca este pacat sa se piarda astfel de valori si i-a indemnat sa aiba speranta si optimism.Seful statului urmeaza sa viziteze centrul de producere a vaccinului gripal, laboratorul microbiologie moleculara si laboratorul infectii nosocomiale si rezistenta la antibiotice, laboratorul de infectii transmise prin vectori, laboratorul zoonoze si laboratorul infectii respiratorii virale, precum si muzeul Institutului Cantacuzino, scrie MEDIAFAX.

Klaus Iohannis urmeaza sa aiba discutii cu membrii conducerii Institutului Cantacuzino si va face o declaratie de presa la finalul intalnirii, care se preconizeaza a dura in jur de o ora.

Angajatii Institutului Cantacuzino au protestat de mai multe ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Oamenii au protestat pasnic, pe trotuar, de-a lungul sediului institutului, fluturand stegulete nationale si afisand pancarte cu mesaje precum: "Sunt romanca si protejez ce-i al tarii mele", "Milioane de ani de viata si milioane de ani de sanatate, utilizand produsele Institutului Cantacuzino", "Performanta rasplatita cu ignoranta. Nu suntem de acord", "Nu desfiintarii Institutului Cantacuzino", "Romanii au mai demonstra-o: Uniti salvam", "Aparam valorile si traditia. Uniti salvam Institutul Cantacuzino".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Vorbim despre Romania lucrului bine facut si despre un institut care: a salvat milioane de vieti, isi pastreaza importanta in sanatatea publica (in prevenirea si combaterea bolilor infectioase in cadrul programelor de sanatate publica), este implicat in invatamantul medical de inalta calitate (studenti si medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de interventie in caz de epidemii si atacuri bio-teroriste, de o mare importanta pentru siguranta nationala, are un rol esential in blocarea cresterii preturilor pentru vaccinuri", se arata in petitia transmisa presedintelui Klaus Iohannis, semnata de angajati ai Institutului Cantacuzino.

Totodata, in petitie se amintea de activitatea si rolul institutului: "Cu peste 90 de ani de activitate, Institutul Cantacuzino poate fi considerat simbolul cercetarii medicale romanesti. Aici s-au preparat seruri si vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase (holera, tuberculoza, poliomielita, tuse convulsiva etc.). Prin traditie, inca de la infiintarea institutului de catre profesorul Cantacuzino si prin decret regal (semnat in 1921 de catre Regele Ferdinand I), institutul a avut patru roluri esentiale in medicina romaneasca: diagnostic (si interventie in sanatatea publica), productie, cercetare si invatamant".

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.