Social 12 Mai 2015 15:20
Cardul national de sanatate este, cu cei 14,5 milioane de asigurati, cel mai mare proiect pe care l-a avut Romania dupa 1989, rolul acestuia fiind in principal de a opri frauda si scurgerile din sistemul sanitar, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Acest card trebuia introdus, dupa atatea amanari. Sunt foarte multi nemultumiti, dar este principala forma de a opri frauda din sistemul sanitar si Romania trebuie sa ajunga la nivelul tarilor europene. Nu este un merit al meu, este un proiect inceput sau prevazut in Legea Sanatatii 95/2006. Vorbim de cel mai mare proiect al Romaniei dupa 1989, fiind 14,5 milioane de asigurati", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, dupa conferinta privind a o suta operatie pe cord facuta la Spitalul de Copii "Marie Curie", printr-un program al Ministerului Sanatatii si Clinicii San Donato din Italia.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca au fost tot felul de pareri legate de cardul national de sanatate, dar sunt chestiuni care trebuie reglementate si in Romania, iar acum, potrivit informatiilor care i-au fost transmise de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sistemul functioneaza bine, scrie MEDIAFAX. "Din datele pe care le-am primit de la presedintele CNAS, situatia este foarte buna, a inceput sa creasca validarea serviciilor pe baza de card, ajungand la aproape 75 la suta, ceea ce este esential si confirma faptul ca nu sunt probleme in sistem. Lucrurile au reintrat in normal", a mai spus ministrul Sanatatii, reamintind de problemele similare care au aparut odata cu introducerea retetei electronice sau a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

Cardul national de sanatate a devenit, din 1 mai, unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Acesta face dovada calitatii de asigurat si confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Introducerea cardului de sanatate nu modifica drepturile asiguratilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, pentru ca acestea se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate. De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati. Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca Guvernul a pregatit prost implementareea programului privind cardul de sanatate, el mentionand ca a vazut mii de oameni care stau la cozi si ca este "un scandal public".

Premierul Victor Ponta spunea, sambata, ca blocarea cardurilor de sanatate in bancomate a reprezentat o minciuna, iar actiunea impotriva fraudelor din sanatate va continua, in pofida lobby-ului si a dezinformarilor, aratand ca la sistemul cardurilor, care va genera economii de 300 milioane euro, s-a lucrat cu Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.