Social 12 Mai 2015 13:28
Biserica Catolica si Ministerul Educatiei au semnat un protocol privind predarea disciplinei Religie, cultul romano-catolic de limba romana, romano-catolic de limba maghiara si greco-catolic, in invatamantul preuniversitar, precum si organizarea invatamantului teologic catolic.

"Protocolul este rezultatul unui efort comun din partea institutiilor semnatare si are ca scop actualizarea si completarea Protocolului din 1993, precum si celelalte protocoale in vigoare. Totodata, prin includerea experientei dobandite in ultimele decenii si a noilor prevederi legale, semnatarii doresc sa ofere un instrument eficient pentru contextul educational contemporan", se arata intr-un comunicat al Conferintei Episcopilor din Romania.

Protocolul a fost semnat luni, la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, de catre arhiepiscopul mitropolit de Bucuresti, mons. Ioan Robu, in calitate de presedinte al Conferintei Episcopilor din Romania, de ministru Educatiei, Sorin Cimpeanu, si de secretarul de stat Victor Opaschi, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.

Elevii pot participa la ora de religie doar daca fac o cerere scrisa, prevedere care a intrat in vigoare din 9 martie, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale este neconstitutional. Articolul prevedea ca sunt obligati sa faca cerere elevii care nu vor sa participe la ora de Religie. In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

In luna martie, peste 90 la suta dintre elevi s-au inscris la ora de religie, fiind inregistrate peste 2,1 milioane de cereri pentru studiul acestei discipline, arata atunci Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. La sfarsitul lunii aprilie, Comisia juridica a Senatului a avizat propunerea Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, potrivit carei elevii pot participa la ora de religie sau se pot muta de la ora de religie a unui alt cult doar in urma unei cereri scrise, a lor daca sunt majori, a parintilor sau a tutorelui legal, relateaza MEDIAFAX.

Totodata, a fost avizat si amendamentul care prevede in cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina, iar in mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.