Social 10 Mai 2015 10:39
Klaus Iohannis a declarat, sambata, in cadrul receptiei de Ziua Europei, ca trebuie sa continuam extinderea Uniunii Europene pentru ca astfel vom deveni mai puternici iar Romania este, astazi, nu doar un stat profund atasat valorilor UE ci si sustinator al adancirii integrarii europene.

”Putine zile din calendar au darul de a vorbi deopotriva despre trecut, prezent si viitor. Putine zile sunt incarcate in egala masura de amintirea unor evenimente dureroase din istorie, dar si de speranta. 9 mai este o asemenea zi. Ma bucur ca avem ocazia de a o celebra impreuna si va multumesc ca sunteti aici. Marcam Ziua Europei, dar si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta zi este, insa, una aparte si pentru ca se implinesc 138 de ani de la momentul proclamarii independentei de stat a Romaniei, obtinuta cu jertfa a mii de romani. Toate acestea se cuvin a fi amintite si onorate astazi”, a spus seful statului in discursul sustinut la Palatul Cotroceni.

El a mai aratat ca au trecut 65 de ani de la Declaratia lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeana, prin crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. Curajul, viziunea si actiunea unor lideri politici precum Konrad Adenauer, Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein a insemnat inceputul celei mai lungi perioade de pace si prosperitate pentru statele care au fost parte din acest proiect.

”Europa cetatenilor este un spatiu al libertatii si democratiei, al dialogului si diversitatii, al prosperitatii si sanselor egale. As vrea sa folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim sa fie Europa pentru fiecare dintre cetatenii sai si cum o putem face mai puternica in serviciul lor. Perioada pe care o traversam nu este una deloc simpla. Numeroase provocari - de la cele de securitate la cele economice, de la cele institutionale la cele legate de migratie - ne incearca angajamentul, determinarea si capacitatea de actiune comuna. Trebuie sa fim constienti de ele, dar nu sa ne sperie. Nu exista constructie durabila care sa nu fi avut de trecut teste si de infruntat circumstante”, a apreciat presedintele Iohannis.

Potrivit sefului statului, in fata provocarilor de securitate trebuie sa fim solidari, in fata xenofobiei si extremismului sa fim uniti pentru apararea drepturilor si libertatilor, a valorilor tolerantei si incluziunii, a unitatii in diversitate care exprima cel mai bine esenta Uniunii Europene in fata scepticismului si indoielii, sa fim curajosi in a continua si consolida procesul de integrare europeana si de extindere si in fata dificultatilor economice, sa raspundem prin solutii comune si institutii eficiente.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

”Avem nevoie de o Uniune Economica si Monetara puternica, cu o Uniune Bancara functionala. Avem nevoie de o Piata Interna fara bariere. Si de o Uniune a Energiei care sa ne asigure securitatea energetica. Trebuie sa consolidam Spatiul Schengen ca singura optiune viabila pentru siguranta cetatenilor nostri. Trebuie sa continuam extinderea Uniunii pentru ca astfel vom deveni mai puternici”, a declarat Klaus Iohannis in discursul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.