Social 9 Mai 2015 13:18
Blocarea cardurilor de sanatate in bancomate a reprezentat o minciuna, iar actiunea impotriva fraudelor din sanatate va continua in pofda lobby-ului si a dezinformarilor, spune premierul Ponta, aratand ca la sistemul cardurilor s-a lucrat cu SRI si STS.

"Cardul de sanatate este un proiect vechi, am lucrat foarte bine cu Busoi, cand era presedintele CNAS, dupa aceea cu Ciurchea, cu SRI, cu STS, si doar anul acesta cel putin 300 milioane euro facem economii, bani care raman toti la sanatate. Ma asteptam sa fie suparati, sa auzim ca 2.500 de carduri sunt blocate in bancomate. Bineinteles ca a fost o minciuna, nu era niciun card. Ca mii de oameni la cozi, ca alte lucruri...e normal. Dar cat voi fi prim-ministru - pana in 2016, dupa 2016 - evaziunea fiscala trebuie combatuta, frauda din sanatate trebuie combatuta si, indiferent de lobby-ul, dezinformarea si propaganda impotriva, sunt foarte hotarat sa duc aceasta batalie la bun sfarsit", a spus Ponta.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca Guvernul a pregatit prost implementarea programului privind cardul de sanatate, el mentionand ca m vazut mii de oameni care stau la cozi si ca este "un scandal public".Reprezentantii PSD au reactionat la declaratiile presedintelui Iohannis printr-un comunicat trimis de purtatorul de cuvant al partidului, Gabriela Podasca, in care aceasta afirma ca vrea sa creada ca iritarea presedintelui nu este "rezultatul lobby-ului celor care nu mai pot fura bani din sanatate"

Aproape 1.000 de persoane au asteptat la coada, luni, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru a-si lua cardul de sanatate sau o adeverinta, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute medicii de familie le-au spus ca din 1 mai nu vor mai fi primiti in spitale fara acesta. Inca de la ora 05.00, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) s-au adunat cateva zeci de persoane. Numarul acestora a crescut in orele urmatoare, astfel ca pana la 13.00 aproape 1.000 de persoane au stat la coada pentru a solicita cardul de sanatate sau o adeverinta.

Purtatorul de cuvant al CASMB, Cristina Calinoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurari de sanatate a creat, in principal, aglomeratie, dupa anuntul medicilor de familie ca pacientii nu vor primi servicii medicale fara card.

Citeste si:
Zanni, adevărul despre cearta cu Ana Porgras: „Minți o persoană...
Zanni, adevărul despre cearta...

"Oamenii spun ca medicii nu ii primesc fara aceste carduri. I-am rugat sa-i reclame pe doctori, pentru ca acestia nu au voie sa-i refuze, dar decat sa se certe cu medicul lor, oamenii prefera sa vina la CASMB si sa se certe cu noi", a spus Cristina Calinoiu.

Potrivit acesteia, de mai bine de o luna, CASMB a lansat mai multe aplicatii, astfel incat toti cei care nu au primit cardul sa-l poata ridica in conditii civilizate.

In Bucuresti, au fost acordate, luni, aproape 7.500 de servicii medicale. Dintre acestea, au fost acordate 3.608 servicii medicale fara card, 2.946 de catre medicii de familie, iar 3.823 dupa validarea cardului, dintre care 2.277 de catre medicii de familie.

De asemenea, o echipa de Control a Casei de Asigurari Nationale de Sanatate (CNAS) a facut, marti, un control la Policlinica Vitan, dupa mai multe sesizari privind acordarea serviciilor medicale in aceasta unitate pe baza cardului de asigurari de sanatate.

Citeste si:
Sistemul cardurilor de sanatate, blocat de mai bine de doua...
Sistemul cardurilor de...

In urma acestor controale, echipa CNAS a constatat ca la doua dintre cabinetele medicale asiguratii se aflau in sala de asteptare iar cardurile de sanatate ale acestora erau in cabinetul medicului.

Un medic de familie avea un afis pe usa pe care scria ca nu acorda consultatii medicale decat pe baza cardului, insa au fost consultatii si pacientii care nu aveau card.

De asemenea, echipa de control a constatat ca un mare numar de asigurati au solicitat numai activarea cardului fara a avea insa nevoie de un serviciu medical.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.