Social 9 Mai 2015 13:04
Ambasada Germaniei la Bucuresti sprijina eforturile continue ale autoritatilor de urmarire penala din Romania in lupta impotriva coruptiei si urmareste "cu mare atentie" incercarile de asezare a activitatii eficiente a acestor institutii "pe un fundament modificat".

"Ambasada Republicii Federale Germania sprijina eforturile continue ale autoritatilor de urmarire penala ale Romaniei in lupta impotriva coruptiei. Acestea reprezinta expresia acelor angajamente asumate de Romania care se numara printre principiile fundamentale primordiale ale comunitatii europene de drept si de valori. Din acest considerent, acestora le revine o importanta deosebita si in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Parlamentele nationale trebuie sa reprezinte un exemplu in ceea ce priveste protectia si mentinerea acestor fundamente", a precizat, vineri, la solicitarea MEDIAFAX, misiunea diplomatica, dupa propunerile de modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

"In opinia noastra, este hotarator ca infractiunile sa poata fi combatute si sanctionate in mod eficient si ca activitatea institutiilor menite sa sprijine statul de drept sa se poata desfasura fara restrictii", se mai arata in raspunsul Ambasadei.

In acest context, Ambasada Germaniei la Bucuresti precizeaza ca urmareste "cu mare atentie incercarile de asezare a activitatii eficiente a autoritatilor romane de urmarire penala pe un fundament modificat". "Acestea pot avea si un impact nemijlocit asupra evaluarii Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a mai spus Ambasada germana.

Reactia Ambasadei Germaniei vine dupa cele ale Ambasadei Marii Britanii si SUA, in urma initiativei unor deputati PSD de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal, care prevede ca masurile preventive pot fi dispuse doar daca exista "probe concrete din care rezulta dincolo de orice indoiala ca persoana a facut infractiunea".

Un numar de noua deputati PSD- Gheorghe Bogdan, Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Adrian Mocanu, Ciprian Nica, Florin Paslaru, Catalin Radulescu, Rodin Traicu, Eugen Uricec- si unul de la minoritati, Nicolae Paun au depus acest proiect, care se afla la Senat.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Proiectul prevede ca masurile preventive pot fi dispuse "daca exista probe concrete din care rezulta dincolo de orice indoiala ca o persoana care a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata, ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".

Procurorul nu poate decide aplicarea unei masuri preventive sau cu privire la propunerea de arestare preventiva a suspectului ori inculpatului, in functie de denuntul facut de acesta impotriva altor personane care au savarsit fapte ce nu au legatura cu obiectul cauzei sau al cererii prin care se solicita arestarea preventiva.

La luarea hotararii asupra cererii prin care se propune arestarea preventiva a inculpatului, "judecatorul de drepturi si libertati nu se va putea pronunta in sensul luarii unei decizii in functie de denuntul facut de inculpat impotriva altor persoane care au savarsit fapte ce nu au legatura cu obiectul cererii".

Citeste si:
Ambasadei Ucrainei în România: „Nu mai filmaţi şi nu mai postaţi pe...
Ambasadei Ucrainei în...

Retinerea sau arestarea ori aplicarea unei masuri preventive neprivativa de libertate a unei persoane, "stiind ca nu exista probe concrete din care sa rezulte dincolo de orice indoiala ca acesta a savarsit o infractiune" se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si intezicerea dreptului de a ocupa o functie publica.

Alte prevederi ale proiectului sunt ca la luarea deciziei asupra existentei infractiunii si a vinovatiei inculpatului instanta hotaraste motivat, cu trimitere la toate probele evaluate.

Condamnarea se dispune doar atunci cand instanta are convingerea ca acuzatia a fost dovedita dincolo de orice indoiala, se mai spune in proiect.

In cursul urmaririi penale, sub sanctiunea nulitatii, audierea si activitatea de consemnare a declaratiilor suspectului, inculpatului, persoanei vatamate si martorilor se inregistreaza cu mijloace tehnice

Citeste si:
Ediție specială nouă pentru Land Rover Defender 90: disponibilă...
Ediție specială nouă pentru...

audiovideo. Suportul electronic sau magnetic ce contine intregistrarea reprezinta proba in dosar, iar la sfarsitul audierii va fi introdus intr-un plic ce va fi sigilat si semnat de organul de urmarire sau cercetare penal. Plicul sigilat va fi anexat declaratiei persoanei audiate. Cand situatia impune, organul judiciar, in interesul cauzei, poate desigila plicul ce contine suportul electronic sau magnetic numai in fata acestor persoane. Atunci cand inregistrarea nu este posibila, audiea va fi amanata. In cursul urmaririi penale, sub sanctiunea nulitatii, este interzis organelor judiciare sa procedeze la ascultarea, audierea sau consemnarea de declaratii ale suspectului sau inculpatului pana la sosirea aparatorului ales sau desemnat din oficiu.

Condamnarea se pronunta "daca instanta constata, in afara oricarei indoieli, ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat".

Citeste si:
Joe Biden: „Ucraina va primi asistență”. Germania ezită să trimită...
Joe Biden: „Ucraina va primi...

"Fapta lucratorului de crecetare penala, procurorului sau judecatorului care, in exercitarea atributiilor de serviciu, pe parcursul procesului penal, de a promite persoanei cercetate, suspectului sau inculpatului o situatie procesuala care sa duca la neluarea unei masuri preventive sau la luarea ori inlocuirea unei asemenea masuri cu una mai usoara, in schimbul careia acesta sa denunte persoane care au savarsit infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea ocuparii unei functii publice", se mai spune in proiectul depus la Senat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.