Social 6 Mai 2015 18:34
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 215 voturi pentru, 8 impotriva si 97 abtineri, modificarea regulamentului propriu care stabileste, intre altele, ca revocarea presedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, prevedere criticata de liberali.

Anterior, in luna martie, modificarea regulamentului Camerei fusese respinsa de Camera Deputatilor, reprezentatii PNL criticand prevederea privind revocarea presedintelui Camerei, dar si reglementarile referitoare la imunitatea deputatului, scrie MEDIAFAX. In noul regulament, au fost modificate prevederile referitoare la imunitatea parlamentara, eliminandu-se faptul ca cererile de arestare preventiva, retinere si perchezitie a deputatului trebuiau sa cuprinda motive temeinice si concrete si introducand faptul ca aceste cereri trebuie motivate "in fapt si in drept", punand in acord cu decizia CC. A ramas insa prevederea referitoare la revocarea presedintelui Camerei care se face numai la propunerea liderului de grup din care face parte. Astfel, presedintele Camerei va putea fi revocat inainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminandu-se posibilitatea revocarii acestuia la schimbarea majoritatii.

Noul regulament mai prevede termene in cazul cererilor de incepere de urmarire penala a unui deputat fost ministru, astfel incat comisia juridica trebuie sa prezinte Biroului Permanent in 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul Permanent va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile. Regulamentul mai instituie si "ora prim-ministrului" odata pe luna, la inceputul fiecarei luni calendaristice si faptul ca deputatilor absenti nemotivati li se va retine 1% din indemnizatia bruta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.