Social 5 Mai 2015 13:35
Senatorii Cristiana Anghel (PC) si Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) au propus, marti, in comisia juridica, un amendament la Codul Penal si cel de procedura penala, prin care ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice”, inlocuind sintagma ”suspiciuni rezonabile”.

Amendamentul a fost sustinut in sedinta comisiei juridice de senatorul PSD Ovidiu Dontu, la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala- L95/2015, si a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Astfel, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ”suspiciunea rezonabila” ca o persoana a savarsit o infractiune”, s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”. Potrivit motivatiei senatorilor care au initiat amendamentul, noua formulare este ”mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia, scrie MEDIAFAX.

Senatorii mai considera ca, in vechiul Cod de procedura penala, masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai ”daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”, iar in noul Cod de procedura penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile.

”Asa se face ca de la inceputul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata. De aici, plimbarea cu catuse a acuzatiilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei”, se mentioneaza in motivatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.