Social 5 Mai 2015 10:45
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti sarbatoreste 79 de ani de la infiintare printr-o serie de evenimente, intre care se numara expozitii, colocvii, recitaluri folclorice, targuri de mesteri populari, dar si un Festival al culturii thailandeze.

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" implineste 79 de ani de la infiintare pe 17 mai. Cu aceasta ocazie, in perioada 15 - 18 mai, la aceasta institutie muzeala din Bucuresti vor avea loc mai multe activitati menite sa cinsteasca acest moment important din istoria muzeului, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, pe 15 mai, de la ora 11.00, va avea loc un colocviu prilejuit de expozitia "Arta sacra si restaurare - Anuala de arta religioasa si restaurare a UAP", organizata de Asociatia Filiala Arta Plastica Religioasa si Restaurare a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti - Facultatea de Arte Decorative si Design - Departamentul Arta Murala si Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". In aceeasi zi, de la ora 15.00, va avea loc vernisarea expozitiei "Feminitate si impodobire", iar, de la 18.00, este programata deschiderea Festivalului culturii thailandeze - editia a V-a. Totodata, intre orele 12.00 si 19.00, cei interesati vor putea participa la targul mesterilor populari.

Activitati similare sunt pregatite si pentru 16 mai, alaturi de "Ritm de cant si joc in tonuri de fanfara" (un program sustinut de Fanfara Brass Orchestra din Bucuresti) si "Micii mari artisti... la Muzeul Satului" (Grupul folcloric Gorjeanca din Targu-Jiu). Tot pe 16 mai, intre orele 15.00 - 18.30, publicul va putea sa participe la evenimentele organizate la Muzeul Satului in cadrul programului european "Noaptea muzeelor". Evenimentele dedicate aniversarii Muzeului Satului vor continua pe 17 mai. Printre acestea se numara "Cu masca … si fara masca!" (cugetari, snoave, ghicitori, proverbe, zicatori) si "La romani!" (un spectacol al Teatrului Masca din Bucuresti).

In primavara anului 1936 a luat fiinta Muzeul Satului Romanesc, creatie a Scolii Sociologice Romane, infiintata si condusa de profesorul Dimitrie Gusti. Acesta a fost al doilea muzeu in aer liber din tara, dupa sectia in aer liber din Parcul Hoia a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca, infiintata in 1929, de Romulus Vuia. In anii '30, in Europa existau doar doua muzee in aer liber - Muzeul Skansen, din Stockholm (Suedia, 1891), si Muzeul Bigdo, din Lillehamer (Norvegia).

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

La deschiderea sa, Muzeul Satului din Bucuresti avea o suprafata de 5 hectare si cuprindea 30 de case taranesti, caracteristice diferitelor zone din tara. In anul 1977, el a primit denumirea de Muzeul Satului si de Arta Populara, prin contopirea cu Muzeul de Arta Populara, iar, in luna martie a anului 1990, a fost divizat in Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman.

In prezent, Muzeul Satului cuprinde peste 80 de gospodarii, monumente si instalatii, colectii de costume populare (13.258 de obiecte), obiecte textile de ordin practic, utilitar (7.576), scoarte (2.019 de obiecte), obiecte religioase (in numar de 1.530), ceramica (8.565 de obiecte), obiecte din lemn (5.817), precum si 93.000 de fotografii documentare alb-negru si color.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.