Social 4 Mai 2015 18:28
Toate spitalele, farmaciile si cabinetele medicilor de familie sunt obligate sa utilizeze sistemul de implementare a cardului national de sanatate, dar si sa furnizeze servicii medicale si medicamente, a reafirmat, luni, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a reamintit tuturor furnizorilor de servicii medicale care sunt in contract cu casele de asigurari de sanatate ca au obligatia de a acorda servicii medicale si medicamente in aceste zile, dupa implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurari de sanatate.

"In aceasta dimineata, am primit unele sesizari de la pacienti carora li s-a refuzat asistenta medicala pentru motivul ca nu functioneaza sistemul informatic sau nu au prezentat cardul de sanatate. Sunt neplacut surprins de atitudinea unor furnizori si vreau sa subliniez ca toate spitalele, farmaciile si cabinetele medicilor de familie sunt obligate sa utilizeze sistemul de implementare a cardului national de sanatate, dar si sa furnizeze servicii medicale si medicamente, asa cum li s-a adus la cunostinta de la inceputul acestui an. Introducerea cardului de sanatate nu modifica dreptul asiguratilor la servicii medicale", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat intr-un comunicat de presa al MS.

Ministrul Sanatatii a solicitat reprezentantilor directiilor de sanatate publica sa sprijine, in teren, eforturile colegilor din cadrul caselor de asigurari de sanatate pentru monitorizarea furnizorilor de sanatate in implementarea cardului national de sanatate.

Cardul national de sanatate, reteta electronica si dosarul electronic reprezinta obiective importante pentru informatizarea sistemului de sanatate si fac parte din proiectul de control si disciplina financiara a sistemlui de asigurari de sanatate. Practic, cardul national de sanatate va deveni buletinul de identitate medical al pacientului. Orice roman va fi obligat sa prezinte cardul de sanatate ori de cate ori apeleaza servicii medicale, a precizat MS.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a primit, luni dimineata, peste 70 de sesizari privind probleme legate de functionarea cardului de sanatate, obligatoriu din 1 mai, CNAS facand apel la pacienti si la furnizorii de servicii medicale sa semnaleze orice deficiente.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate si de faptul ca unii medici nu au inteles cum poate fi utilizat cardul de sanatate. Spre exemplu, cardul de sanatate trebuia introdus in cititor si mentinut acolo pana cand asiguratul isi tasta PIN-ul ales de el si primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operatii, respectiv consultatia si redactarea retetei, puteau fi facute dupa scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie si de patru ore pentru a consulta trei pacienti, dupa cum au semnalat acestia.

Cei mai multi medici au reclamant faptul ca sistemul se blocheaza frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei, medicii din toata tara au primit doua tipuri de erori, ambele facand imposibila activarea cardurilor, respectiv UM indisponibila si Token - lipsa. Din 1 mai, cardul national de sanatate a devenit unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Acesta face dovada calitatii de asigurat si confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara, in 29 martie, ca aproape 840.000 de persoane nu si-au ridicat cardul de sanatate de la casele de asigurari de sanatate sau de la medicul de familie, dar vor primi servicii medicale si medicamente si dupa 1 mai, cand cardul devine obligatoriu, consultatiile fiind monitorizate separat.

Furnizorii pot apela oricand la helpdesk-ul pregatit sa preia si sa rezolve in cel mai scurt timp orice problema intampinata in modul de functionare a sistemului. Asiguratii au la dispozitie atat numarul de telefon inscriptionat pe cardul de sanatate, cat si numerele de telefon ale caselor de asigurari, pentru a cere relatii despre cardul de sanatate.

Introducerea cardului de sanatate nu modifica drepturile asiguratilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, pentru ca acestea se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.

Citeste si:
Cine sunt cei 10 milioane de români care NU plătesc asigurări de...
Cine sunt cei 10 milioane de...

De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.

Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.