Social 4 Mai 2015 16:30
Consiliul Superior al Magistraturii a raspuns, luni, invitatiei Senatului de a participa la intalnirea informala, aratand ca, tinand cont de interesul mediatic al acestui demers, s-ar impune elaborarea unui comunicat de presa comun, la final si o agenda a subiectelor din cadrul dezbaterii.

Raspunsul a venit in urma invitatiei transmise, saptamana trecuta, de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, Consiliului Superior al Magistraturii, la o ”intalnire informala, care sa se desfasoare sub forma unei dezbateri”. Tariceanu a propus, cu acest prilej, ca presa sa fie prezenta doar la deschiderea discutiilor si sa nu se dea nicio rezolutie sau un comunicat de presa, la finalul intalnirii.

Calin Popescu Tariceanu mentiona in scrisoarea adresata CSM ca propune ca reprezentantii mass-media sa fie prezenti doar la deschiderea intalnirii, inclusiv la discursurile de deschidere ale presedintilor CSM si al Senatului. ”Propunem ca intalnirea noastra sa nu se incheie printr-o rezolutie sau comunicat de presa, ceea ce nu exclude libertatea fiecarui participant de a se exprima, ulterior, in fata reprezentantilor mass-media”, mai afirma presedintele Senatului. ”In cazul in care veti accepta invitatia noastra, urmeaza ca data si ora intalnirii sa fie stabile ulterior”, mai arata Calin Popescu Tariceanu, care propune ca in luarile de cuvant sa fie exprimate opinii si sa fie adresate intrebari.

In raspunsul presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Bordea Tudose, se precizeaza ca institutia este de acord cu formatul propus de presedintele Senatului, dar ca, ”pentru a da eficienta activitatii, din perspectiva institutionala, opineaza asupra necesitatii configurarii unei agende de discutii, cu valorificarea propunerilor ambelor institutii”. ”Anticipand interesul mediatic fata de activitatea propusa, opinam, totusi, in sensul redactarii unui comunicat de presa comun, la finalul intalnirii, care sa incadreze ferm limitele si natura eventualelor declaratii ulterioare ale participantilor”, se mai precizeaza in raspunsul Consiliului Superior al Magistraturii, transmis, luni, Biroului Permanent al Senatului.

Cele doua institutii urmeaza sa stabileasca data si ora la care va avea loc dezbaterea informala, potrivit vicepresedintelui Senatului Cristian Dumitrescu. Calin Popescu Tariceanu a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca propune organizarea cat mai curand posibil, la Palatul Parlamentului, a unei intalniri informale intre conducerea Senatului si membrii CSM, pe tema relatiei bilaterale si a exercitarii atributiilor celor doua institutii, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

El a transmis, prin intermediul unei declaratii de presa, ca in ultimul timp, ”si-au facut simtita prezenta in spatiul public si in relatia bilaterala o serie de diferente de abordari si opinii intre Senatul Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii”, care ”s-au manifestat prin declaratii publice polemice ale unor reprezentanti ai celor doua institutii si prin sesizarea inaintata Curtii Constitutionale a Romaniei de catre CSM”. ”Avand in vedere aceasta imprejurare, faptul ca Parlamentul se afla intr-o faza avansata de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constitutiei si necesitatea promovarii dialogului intre autoritatile statului pentru solutionarea unor potentiale disfunctionalitati, maine 15 aprilie a.c., voi face urmatoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului: Organizarea cat mai curand posibil, la Palatul Parlamentului, a unei intalniri informale intre membrii Biroului Permanent al Senatului si membrii CSM, la care participantii sa exprime in mod liber si fara o ordine de zi prestabilita problemele cu care se confrunta in relatia bilaterala si in exercitarea atributiilor constitutionale intre cele doua institutii”, afirma Tariceanu.

Citeste si:
Emmanuel Macron a spus că dialogul cu Vladimir Putin a intrat în...
Emmanuel Macron a spus că...

Potrivit presedintelui Senatului, ”in urma unui astfel de dialog constructiv, vor putea fi identificate o serie de probleme pe care Parlamentul le-ar putea solutiona in viitorul apropiat in cadrul procesului legislativ”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.