Social 4 Mai 2015 15:50
Ministerul Educatiei propune patru noi discipline optionale, respectiv "Joc si miscare" la clasele pregatitoare, I si a II-a, "Educatie pentru prevenirea riscului rutier", in invatamantul primar, "Educatie pentru dezvoltare" si "Educatie pentru drepturile de proprietate intelectuala", la liceu.

Cele patru noi discipline optionale vor fi introduse din anul scolar 2015-2016, in oferta centrala de Curriculum la decizia scolii (CDS), se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, transmis luni agentiei MEDIAFAX. Programele scolare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Stiinte ale Educatiei si aprobate prin ordin de ministru.

Ministerul Educatiei a precizat ca programa scolara pentru disciplina optionala "Joc si miscare" accentueaza rolul pe care activitatile ludice cu caracter dinamic trebuie sa il aiba in procesul de crestere si dezvoltare a copiilor de sase-opt ani si valorifica potentialul instructiv-educativ al jocurilor, ca mijloace didactice specifice perioadei micii scolaritati.

Disciplina "Educatie pentru prevenirea riscului rutier", care va putea fi studiata in toate clasele din invatamantul primar, urmareste pregatirea elevilor pentru viata prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulatie pe drumurile publice si de manifestare a unei conduite preventive. "Demersul Ministerului Educatiei vine pe fondul declararii de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a perioadei 2011 - 2020 ca «Decada Actiunii pentru Siguranta Rutiera», ale carei obiective sunt stabilizarea si reducerea numarului de accidente rutiere din intreaga lume, respectiv valorificarea cadrului educational pentru sensibilizarea scolarilor mici asupra riscurilor la care se expun in trafic ca pietoni sau pasageri in autovehicule", se mai arata in comunicatul citat.

Disciplina "Educatie pentru dezvoltare", care va putea fi studiata de elevii de liceu, propune o abordare de tip inter si transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea/dezvoltarea durabila sau cetatenia globala. "Programul constituie un exemplu de buna practica in cadrul proiectului international «Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Implicarea elevilor si a cadrelor didactice din licee in programe si proiecte de educatie pentru dezvoltare», coordonat de Organizatia Open Centre din Bulgaria impreuna cu asociatia «Asistenta si programe pentru dezvoltarea durabila - Agenda 21»", a precizat Ministerul Educatiei.

De asemenea, disciplina "Educatie pentru drepturile de proprietate intelectuala" vizeaza raportarea, in cunostinta de cauza, a elevilor de liceu la problematica drepturilor de proprietate intelectuala, implicarea tinerilor in elaborarea si in promovarea unor proiecte pentru drepturile de autor sau a altor drepturi de proprietate intelectuala, pregatirea elevilor de liceu pentru asumarea comportamentului adecvat dezvoltarii durabile.

Citeste si:
AUR: Nu suntem împotriva vaccinării, ci doar contra obligativităţii
AUR: Nu suntem împotriva...

Ministerul Educatiei a mentionat ca toate cele patru programe sunt disponibile pe site-ul Institutului de Stiinte ale Educatiei, sectiunea "Programe scolare (in vigoare) - Curriculum la decizia scolii": http://programe.ise.ro/Actuale/Programeinvigoare.aspx.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.