Social 4 Mai 2015 13:36
Aparitia unui copil in viata familiei este probabil cel mai mare motiv de bucurie. In cazul in care nu este insa primul copil, parintii se confrunta cu o mica dilema: cum sa il anunte pe copilul mai mare, de apropiata venire pe lume a unui fratior sau a unei surioare?

In sprimul rand, specialistii propun ca venirea pe lume a noului bebelus sa fie anuntata cu entuziasm, entuziasm insotit de planuri de viitor care il includ pe cel mare. Povesteste-i ce frumos se va juca cu bebelusul, cate lucruri va putea sa il invete, cat de important va fi el in viata bebelusului.

Fa risipa de laude la adresa copilului mai mare, care este un veritabil ajutor de acum, in care ai incredere si pe care te bazezi. Povesteste-i cat de greu este sa fii mic si neajutorat, sa nu poti spune ce iti doresti, sa nu ai voie sa mananci inghetata si sa te uiti la desene animate.

Toate pregatirile din lume nu vor garanta insa pentru nimic din ceea ce se va petrece atunci cand bebelusul va veni efectiv in sanul familiei. O idee buna, spun pishologii, este ca fratele mai mare sa primeasca, la nasterea celui mic, un cadou din partea noului membru al familiei.

Inca din prima zi petrecuta acasa, implica-l pe primul nascut in ceea ce faci legat de fratele mai mic. Roaga-l sa iti dea scutecul sau servetele umede, sa mai arunce din cand in cand cate o privire la patut. Cheama-l sa discutati sau sa ii citesti ceva cat il alaptezi pe cel mic.

Rezerva-ti macar cate o ora la cateva zile, pe care sa o petreci doar cu cel mare, in alta parte decat unde se afla si bebelusul. Astfel, cel mare va avea ocazia sa te mai aiba, macar din cand in cand, numai pentru el, asa cum a fost inainte de aparitia pe lume a fratiorului mai mic.

Instruieste-i pe bunici si pe eventualii musafiri sa ii acorde atentie si celui mare, nu doar bebelusului. De fapt, nou nascutul nici nu are nevoie de prea multa atentie din partea altcuiva decat mami si tati. Pe cand fratele mai mare da, are acum cea mai mare nevoie sa se simta la fel de important si de pretuit ca inainte de nasterea bebelusului.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Profita de orce gest marunt pentru a-ti manifesta admiratia si aprecierea pentru ceea ce face cel mare. Nu uita ca pana acum cateva zile, el te avea exclusiv pentru el, si deodata, de la o zi la alta, s-a vazut obligat sa te imparta cu altcineva. Si nu numai asta, dar acest altcineva pare sa iti acapareze tot timpul !

Nu uita ca de buna desfasurare a acestei prime intalniri depinde linistea ta si fericirea lor multi ani de acum inainte!

Citeste mai multe despre copii in Clubul Bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.