Social 3 Mai 2015 15:58
Cateva mii de turisti au ales sa isi petreaca minivacanta de 1 Mai la Alba Iulia, atrasi de Festivalul Roman Apulum, organizat in deschiderea sezonului turistic, manifestarile incluzand punerea in scena a unor lupte intre daci si romani, targuri de sclavi, dansuri romane si lupte cu gladiatori.

Festivalul Roman Apulum a debutat, sambata dimineata, in Cetatea Alba Carolina din municipiu, cu demonstratii de lupte realizate de trupe de soldati romani, urmate de punerea in scena a unor batalii intre daci si romani, dar si de lupte de gladiatori, in cadrul carora publicul a decis, la fel ca in perioada romana, prin ridicarea degetului, daca gladiatorul invins este crutat de invingator, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un moment inedit al festivalului a fost organizarea unui targ de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, in cadrul caruia au fost vanduti gladiatori, femei-arcas, dace si nimfe din cadrul unei trupe de dansatoare romane. Turistii au putut licita pentru asa-zisii sclavi vanduti la targ si apoi, timp de o jumatate de ora sau o ora, s-au putut bucura de anumite activitati desfasurate de acestia special pentru noii lor "stapani".

Cei prezenti la Festivalul Roman Apulum au putut participa si la ateliere, in care au aflat despre gastronomia daca si romana, li s-a explicat cum se fabricau armele in perioada daco-romana, au invatat dansurile specifice, iar copiilor li s-au aratat jocurile din acea perioada. Festivalul Roman Apulum continua si duminica, urmand sa se incheie in cursul serii, cu batalia finala dintre daci si romani, la care vor participa toti cei aproape 200 de membri ai trupelor de daci si romani participanti la acest festival, veniti atat din tara, cat si din strainatate.

Festivalul Roman Apulum si celelalte manifestari organizate la Alba Iulia pentru a marca deschiderea oficiala a sezonului turistic au atras cateva mii de turisti in orasul denumit "Cealalta Capitala". Potrivit reprezentantilor administratiei locale, Alba Iulia a fost una dintre destinatiile turistice pentru minivacanta de 1 Mai, dovada fiind faptul ca majoritatea locurilor de cazare din municipiu si imprejurari au fost ocupate in aceste zile. Numarul total al turistilor care au ales Alba Iulia va fi cunoscut doar in cursul zilelor urmatoare, cand municipalitatea din Alba Iulia isi propune sa faca un bilant.

Citeste si:
Cum va fi sărbătorită Ziua Națională a României la Alba Iulia
Cum va fi sărbătorită Ziua...

Aceste evenimente realizate in scop turistic sunt legate de istoria orasului Alba Iulia si a Cetatii Alba Carolina din municipiu. Construita la inceputul secolului al XVIII-lea, intre anii 1714-1738, cetatea din Alba Iulia este considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din Romania. Lucrarile propriu-zise la fortificatie au inceput in 4 noiembrie 1715, cand s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat imparatului si situat pe latura de nord a cetatii.

Centrul militar al Transilvaniei si depozitul general pentru armament pe aceea vreme, cetatea are valoare arhitecturala datorita lucrarilor in piatra realizate de sculptori italieni, in urma cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi. Cetatea este ridicata pe locul unde, anterior, au existat un castru roman, in jurul anului 104, si o cetate medievala, cele trei fortificatii fiind construite in timp, una peste alta.

Citeste si:
Programul metroului în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie
Programul metroului în...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.