Social 3 Mai 2015 13:02
Ziua Regalitatii va fi celebrata la Ateneul Roman din Bucuresti, pe 9 mai, printr-un concert sustinut de Camerata Regala, in care invitatii acestui ansambu vor fi dirijorul Cristian Mandeal si pianistul Andrei Licaret, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Camerata Regala va celebra Ziua Regalitatii (10 mai) cu un concert special, care ii va avea ca invitati pe Cristian Mandeal si Andrei Licaret. Publicul meloman va avea ocazia sa audieze capodopere ale compozitorului Ludwig van Beethoven: concertul nr. 4 pentru pian si orchestra si simfonia nr. 7. Evenimentul face parte din Stagiunea Regala si se va bucura de prezenta Principesei Mostenitoare Margareta si a Principelui Radu ai Romaniei.

Stagiunea Regala este un proiect demarat de Camerata Regala, ce aduce in fata publicului artisti de talie internationala, interpretari de referinta si ofera acestuia ocazia sa se bucure de sunetul unic al unor instrumente de colectie, foarte rare, precum Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesu, Andrea Amati, Giovanni Battista Guadagnini. Biletele pentru concert sunt disponibile in reteaua bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro si in magazinele Germanos.

Camerata Regala a fost fondata in 2009 si se afla sub patronajul Principelui Radu. Ansamblul a colaborat cu personalitati marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner si Horia Andreescu, violonistii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea si Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu si Irina Iordachescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano si flautistii Ion Bogdan Stefanescu si Matei Ioachimescu. In anul 2014, la cinci ani de la infiintarea ansamblului, Camerata Regala a fost decorata cu medalia "Regele Mihai I" pentru loialitate.

Cristian Mandeal este unul dintre cele mai apreciate nume in sfera muzicala din Romania. In cei aproape 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, si-a exercitat profesia atat in Romania, cat si in strainatate. Activitatea sa internationala cuprinde colaborari cu unii dintre cei mai importanti solisti din intreaga lume: Alicia de Larrocha, Radu Lupu, Yefim Bronfman, Ivo Pogorelich, Mstislav Rostropovich, Maxim Vengerov si multi altii. A absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu", completandu-si studiile la Berlin cu Herbert von Karajan si la München cu Sergiu Celibidache. Timp de 18 ani a fost dirijor principal si director general al Filarmonicii "George Enescu". Este primul detinator al titlului de dirijor oaspete principal al Orchestrei "Halle" Manchester. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra - Haifa, Orchestra Nationala Basca - San Sebastian, dirijor permanent al Orchestrei "Haydn" di Bolzano e Trento, al Filarmonicii din Belgrad si al Filarmonicii din Copenhaga.

Citeste si:
Principesa Margareta şi Principele Radu vor efectua o vizită la...
Principesa Margareta şi...

Andrei Licaret este castigatorul mai multor concursuri internationale de pian. Printre distinctiile primite de acesta se numara: premiul I la Jeunesses Musicales, premiul I la Bucharest Yamaha, Marele Premiu la Lory Wallfish, premiul al II - lea la Tel Hai, Israel, si premiul al II - lea la Competitia Shreveport Concerto. Este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si masterand al Universitatii de Arte din Berlin. Printre profesorii cu care a studiat se numara Viniciu Moroianu, Gabriela Enasescu, Dana Borsan, Dan Dediu (cu care a studiat compozitia), Jacques Rouvier si Leon Fleisher. Din anul 2000, a fost student al profesorului Dmitri Baskirov in cadrul Academiei de vara "Mozarteum" din Salzburg.

A sustinut concerte in cele mai importante centre din lume: Roma, Dublin, Alicante, Praga, Berlin, Istanbul, Paris, Vendôme, Salonic, Varsovia, Bruxelles, Copenhaga, New York, Washington, New Jersey, Boston si Houston. A colaborat cu dirijori de renume precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Anthony Bramall si José Aréan. In luna februarie 2013, pianistul Andrei Licaret si-a facut cu succes debutul pe scena prestigioasei sali Carnegie din New York. Din anul 2014, este solist al Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti.

Citeste si:
Corul National Madrigal a transformat Parcul Ateneului Roman intr-o...
Corul National Madrigal a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.