Peste 20 din cele 55 de societati care detin licente cu difuzare terestra in pericol sa fie inchise pe 17 iunie, cand va inceta emisia analogica TV in Romania, au cerut CNA licente de cablu, pentru a-si putea continua activitatea si dupa aceasta data.

Aceste informatii au fost prezentate, miercuri, intr-o dezbatere organizata la sediul Consiliului National al Audiovizualului (CNA), pe marginea prevederilor Deciziei CNA privind acordarea, modificarea, prelungirea valabilitatii si cedarea licentelor audiovizuale. La aceasta intalnire au participat, alaturi de Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA, si patru membri ai Consiliului (Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Monica Gubernat si Valentin Jucan), reprezentantii mai multor televiziuni si societati care au operatiuni TV in Romania: Antena TV Group, Antena 3, Prima TV, RCS&RDS, Digi 24, Pro TV, TV Etalon, NTV, Columna TV, Taditii TV, Wyl TV, Valcea TV, AS TV, Etno TV, Taraf TV, Romania TV, RTT Brasov, SRTv, Telekom, National TV, Kanal D, Columna TV. La intalnire a participat si un fost membru al CNA, Ioan Onisei.

La inceputul discutiilor, Rasvan Popescu a spus ca CNA doreste sa modifice Decizia numarul 277 din 2013, modificata si completata prin Decizia CNA nr. 614/2013. Decizia 277 priveste procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilitatii si de cedare a licentei si a deciziei de autorizare audiovizuala, cu exceptia celor pentru difuzare in sistem digital terestru, precum si conditiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea si preluarea de programe ale altor radiodifuzori. De asemenea, Rasvan Popescu a spus ca CNA doreste sa vada si care sunt perspectivele televiziunilor in legatura cu tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, avand in vedere ca pe 17 iunie, in Romania, va inceta emisia analogica TV. "Noi am avizat ieri (marti, n.r.), cu observatii, proiectul Ministerului pentru Societatea Informationala privind unele masuri de trecere la digital. El va rezolva, daca va fi adoptat in timp util, problema pentru TVR 1 si pentru inca opt canale care vor putea sa emita pana in 31 decembrie 2016, in VHF (Very high frequency, n.r.). Ramane ca printr-un act normativ sa se rezolve si problema posturilor private", a mai spus Rasvan Popescu.

Citeste si:
Admitere facultate 2022: studenții ar putea da licența mai târziu
Admitere facultate 2022:...

La randul sau, George Chirita, directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), care reuneste principalele televiziuni din Romania, a spus ca este necesara adoptarea unei Ordonante de Urgenta, pentru rezolvarea problemei televiziunilor private, care au licente de difuzare terestra si care vor fi inchise pe 17 iunie, relateaza MEDIAFAX. Potrivit lui Chirita, acest proiect a fost adus in atentia Senatului. "Am facut o propunere la Senat, unde am primit incurajari, in sensul in care s-a acceptat ideea ca este o problema serioasa, care necesita rezolvarea de urgenta", a spus Chirita, precizand ca acest proiect ar trebui sa fie asumat, ca initiator, de Ministerul Comunicatiilor sau de Ministerul Culturii.

George Chirita a mai spus ca emisia SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii - Radiocom, n.r.) este deja finantata, cu 36 de milioane de euro. "Posturile private ar putea sa beneficieze de un tratament mai agreabil la nivelul costurilor din partea Radiocom", a spus George Chirita, referindu-se la eventuala punere in functiune a primului multiplex digital, pe care, pe langa posturile publice TVR 1 si TVR 2, ar trebui sa intre si televiziuni private. Intrebat ce televiziuni private ar fi interesate sa intre pe primul multiplex digital, George Chirita a spus ca totul depinde de cand va lansa Radiocom acest serviciu si de nivelul de tarif impus radiodifuzorilor privati. "SNR are banii pentru operarea multiplexului (cele 36 de milioane de euro, n.r.). Va fi greu sa justifice niste costuri suplimentare (...) Ce ar veni de la posturile private ar fi un fel de bonus, iar Radiocom ar putea sa fie mai relaxat in cheltuirea acestor bani", a spus Chirita.

Citeste si:
Serialele și emisiunile românești care revin pe micile ecrane din...
Serialele și emisiunile...

El a precizat, insa, ca Radiocom nu are echipamentele pentru implementarea acestui multiplex, intrucat a organizat o licitatie in acest sens, dar la care nu s-a inscris nimeni. "Au nevoie de 120 de milioane de euro ca sa investeasca in echipamente (pentru tranzitia la digital, n.r.). Directorul SNR (Gabriel Grecu, n.r.) a fost demis. E un mare semn de intrebare (cu privire la ce se va intampla, n.r.)", a mai spus Chirita. Insa Rasvan Popescu a spus ca singura solutie in prezent pentru societatile care au licente cu difuzare terestra este ca aceste firme sa solicite CNA acordarea unor licente de emisie prin cablu (licente audiovizuale pentru difuzarea prin retele de comunicatii electronice ), daca vor sa isi continue activitatea de difuzare de programe TV si dupa 17 iunie.

In acest sens, pana in prezent, "cel putin 20 din cele 55 de societati" care detin licente cu difuzare terestra au depus la CNA dosare prin care au solicitat licente de cablu. Intre aceste societati se numara si Pro TV si Prima TV, potrivit informatiilor prezentate, in timpul intalnirii de miercuri, de reprezentantii departamentelor de specialitate ale Consiliului. Rasvan Popescu a spus ca aceste solicitari trebuie programate astfel incat in sedintele publice ale CNA sa fie analizate aproximativ cinci dosare, pentru a putea fi acoperite toate solicitarile pana pe 17 iunie, cand va inceta emisia analogica TV in Romania. Un numar de 55 de societati care detin aproape 170 de licente cu difuzare terestra sunt in pericol sa piarda aceste licente pe 17 iunie, cand va inceta emisia analogica TV in Romania, potrivit unor informatii prezentate in sedinta din 5 martie a CNA.

Citeste si:
De ce emisiunea lui Selly de la Prima TV a fost un eșec! Vloggerul...
De ce emisiunea lui Selly de...

Pe de alta parte, reprezentantii televiziunilor prezenti la intalnirea de miercuri au cerut CNA o documentatie simplificata pentru obtinerea posibilitatii de a emite si dupa 17 iunie. Acestia au spus ca doresc obtinerea de fapt a unei noi modalitati de difuzare a semnalului pentru acelasi continut pe care il difuzeaza in prezent (un tip de semnal diferit) si nu obtinerea unor licente noi. Insa CNA considera ca aceste solicitari vizeaza in fapt licente noi si trebuie tratate ca atare, potrivit actualei legislatii a audiovizualului. Reprezentantii televiziunilor au mai spus ca operarea licentelor cu difuzare terestra implica anumite costuri. Ei au mai spus ca aceste licente au fost obtinute prin concurs si au fost operate cu anumite costuri si nu au fost obtinute neaparat venituri de pe urma exploatarii lor.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste Decizia 277, Rasvan Popescu a spus ca CNA doreste sa o modifice, astfel incat aceasta sa fie mai flexibila. Unul dintre articolele din Decizie pe care CNA are in plan sa il modifice este acela care prevede ca "modificarile in licenta audiovizuala pot fi aduse dupa minimum un an de la inceperea difuzarii serviciului de programe, prelungirea valabilitatii sau preluarea licentei audiovizuale".

Citeste si:
CNA a prelungit pentru nouă ani licenţa audiovizuală a postului...
CNA a prelungit pentru nouă...

Totodata, Rasvan Popescu a spus ca spera ca, in aproximativ o luna si jumatate, sa fie incheiate toate procedurile prin care sa fie adoptata noua Decizie. "Am inceput consultarile cu radiodifuzorii. Am inceput cu radiourile (pe 22 aprilie, n.r.) si acum cu televiziunile. Incercand sa obtinem o decizie mai flexibila, mai buna, atunci cand vorbim de acordare de licente noi, de modificarea licentelor existente. Si incercam sa ne punem de acord asupra unei formule cat mai potrivite. Urmeaza ca, intr-o saptamana, sa avem acest proiect, care intra in dezbatre publica timp de 30 de zile. Apoi vom avea din nou tot felul de observatii din partea radiodifuzorilor si, in aproximativ o luna si jumatate, putem sa avem o decizie mai buna decat cea din prezent", a mai spus Popescu.

Pe de alta parte, CNA a avizat favorabil, in sedinta de marti, un proiect de lege care prevede ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic poate continua, in banda de frecvente radio 174-230 MHz, temporar, pana pe 31 decembrie 2016. Acest proiect de lege a fost elaborat in contextul in care, pe 17 iunie 2015, trebuie oprita transmisia analogica in Romania, conform Strategiei Nationale aprobate de Guvernul Romaniei prin Hotararea de Guvern 403/2013.

Pe de alta parte, potrivit informatiilor prezentate in sedinta CNA de marti, acest proiect rezolva doar "in foarte mica masura problema posturilor comerciale". "Sunt opt posturi care ar putea intra aici in discutia pentru SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii, n.r.)", a spus, marti, Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.