Fostul presedinte Ion Iliescu scrie, luni, pe blog, ca e ”neplacut suprins” de modul in care au fost reflectate afirmatiile sale pentru ”Der Spiegel”, sustinand ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA in Romania, inchisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.

Fostul presedinte are, luni, prima sa reactie publica de la reizbucnirea scandalului privind inchisorile CIA, dupa ce ”Der Spiegel” a publicat un interviu in care Ion Iliescu afirma ca el a aprobat "in principiu" o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba despre vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale, scrie Spiegel Online.

Luni, Ion Iliescu scrie, pe blogul sau, ca este ”neplacut surprins de modul in care se reflecta si mai ales se comenteaza” afirmatiile facute de el intr-un interviu acordat publicatiei germane ”Der Spiegel”.

Conform MEDIAFAX, el sustine ca, daca ar fi stiut ”ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana” ar fi luat, ”cu siguranta”, o alta decizie. ”Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca, daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana, as fi luat, cu siguranta, o alta decizie. Stiind ceea ce aprobasem - acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania-justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniai. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest-firesc intre parteneri si aliati-drept o forma de a «mitui» partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, dupa ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica. Admiterea in NATO este rezultatul firesc al reformelor politice si militare operate dupa 1989 si a avut un sir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru ca beneficiile apartenentei noastre la NATO intrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevarat ca atunci am facut o alegere corecta, care ne asigura securitatea, intr-un context international complicat si extrem de periculos”, afirma fostul sef al statului.

Potrivit acestuia, cooperarea pe multiple planuri intre Bucuresti si Washington s-a accentuat si consolidat in ultimii 15 ani, lucru recunoscut si continuat de presedintii si guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea Romaniei. ”Ne-am asumat niste angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Basescu sau ale noului presedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale Romaniei, sunt in logica servirii intereselor Romaniei. Revin si spun: pentru toate exista un cost. SUA si-au asumat lupta impotriva terorismului. Aceasta lupta a avut si are niste costuri, umane si materiale. Costuri pe care le-am cunoscut si noi, in angajamentul nostru in Irak si Afganistan. Nu trebuia sa ni le asumam? Nu trebuia sa respectam regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?”, mai scrie Ion Iliescu.

El mai spune ca este ”ridicola si mai ales degradanta pentru Romania, periculoasa pentru interesele ei”, afirmatia ca declaratia sa ”face jocul rusilor”. ”Dupa aceeasi logica, raportul prezentat la inceputul anului in Congresul SUA, raport extrem de critic fata de CIA si de tehnicile sale de interogare, face, la randul lui, jocul rusilor. Vi se pare ca se poate spune asa ceva, fara a cadea in ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concreta a tariei unei democratii, care, atunci cand este nevoie, isi asuma erorile si face astfel incat ele sa nu se mai repete, iar legea sa fie respectataT, arata Iliescu.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

El mai sustine ca, daca in facilitatile CIA din Romania, din acei ani, ”s-au petrecut incalcari ale regulilor, este datoria partii americane sa spuna acest lucru si sa procedeze in consecinta”. ”Romania nu poate sa nu-si asume faptul ca a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici pana a spune ca stiam ce se intampla acolo, ca stiam despre eventualele acte de tortura si de cruzime, este drum lung. Eu refuz sa merg pe acest drum. Oricat ar parea de ciudat celor care cred ca au mai gasit un motiv de rafuiala cu Ion Iliescu, afirmatiile mele sunt o dovada ca Romania are taria de a-si asuma responsabilitatile care ii revin, si in bine, si in mai putin bine. Am invatat, sper, cu totii, lectia acestei intamplari, si de acum inainte vom actiona in consecinta. Sper ca vom invata si sa vorbim aceeasi limba, cand este vorba despre Romania si despre interesele ei. Si daca ceva face jocul adversarilor Romaniei, acel ceva este suma dezbinarilor noastre, abordarilor politicianiste, tratarea conflictuala a tuturor subiectelor”, adauga fostul sef al statului.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Ion Iliescu a afirmat, intr-un interviu acordat Spiegel Online si publicat la jumatatea saptamanii trecute, ca el a aprobat "in principiu" o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.