Tabara de baza de pe Muntele Everest a fost grav avariata de avalansa provocata de cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs sambata in Nepal, mai multi alpinisti fiind blocati, in timp ce romanul Alex Gavan a anuntat ca a scapat nevatamat.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs sambata dimineata in apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a provocat o "avalansa uriasa" pe Muntele Everest, care a avariat tabara de baza. Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anuntat ca tabara de baza a fost "grav avariata" si echipa sa este blocata. "Va rog, rugati-va pentru toata lumea", a scris el pe Twitter.
Anterior, alpinistul roman Alex Gavan a scris pe Twitter ca a fost un cutremur puternic, urmat de o avalansa, dar el a scapat nevatamat. "Tabara de la baza Everestului cutremur urias apoi avalansa de pe Pumori", a precizat el. "Alergand pentru viata din cortul meu. Nevatamat. Multe multe persoane se afla pe munte", a adaugat Gavan.

Publicatia Times of India a scris de asemenea pe Twitter ca bazele 1 si 2 de pe Everest au fost avariate de avalanse, numerosi alpinisti fiind dati disparuti.

O avalansa produsa in aprilie 2014 in apropierea taberei de baza de pe Muntele Everest a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi.

Alpinistul Alex Gavan a plecat, la finalul lunii martie, intr-o noua expeditie in Muntii Himalaya, pentru a escalada varful Lhotse (8.516 metri), fara oxigen suplimentar si fara porteri de altitudine. Expeditia este programata sa dureze aproximativ doua luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleza a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca inaltime din lume, dupa Everest, K2 si Kangchenjunga, si este situat la granita dintre Tibet si Nepal. Varful sau este legat de Everest prin Saua Sudica, aflata la peste 8.000 m altitudine.

In 2012, alpinistul a mai avut doua tentative a urca pe Lhotse. Prima data, in sezonul de primavara, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infectii pulmonare dobandite in tabara de baza. A doua oara, in sezonul de toamna, Alex Gavan si partenerul sau Alexey Bolotov (Rusia) s-au retras din cauza conditiilor de pe munte, in noaptea ascensiunii finale, dupa ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

Citeste si:
Ciclistul care a doborât ”recordul Everestului” pe două roți
Ciclistul care a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.