Actiunile de protest incepute de sindicalistii din administratie publica vor continua pana la aparitia unui act normativ care sa rezolve problemele aparute in salarizare, a declarat joi, dupa discutiile de la Guvern, presedintele SNFP, Sebastian Oprescu, precizand ca nu exclude nici greva.

Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) a precizat ca in intalnirea de la Guvern au fost discutate doua probleme majore: legislatia salarizarii incepand cu anul 2016 si salarizarea incepand cu 1 iulie 2015, atunci cand salariul minim pe economie va fi marit la 1.050 de lei. Oprescu a explicat ca odata cu majorarea salariului minim va aparea o mare problema in administratia publica centrala, si in mod deosebit in cea locala, deoarece noul salariu minim se va suprapune pe 24 de clase de salarizare, ceea ce va insemna ca angajatii calificati vor fi remunerati la fel ca aceia necalificati. "Spre exemplu, un sofer va fi remunerat la fel ca un inspector de specialitate superior", a explicat Oprescu.

El a mai spus ca reprezentantii Guvernului au propus ca o noua intalnire cu sindicalistii sa aiba loc in 30 mai, atunci cand ar urma sa fie modificata Legea 71/2015, astfel incat sa se gaseasca solutii pentru problemele semnalate in salarizare. "In aceste conditii, continuam actiunile de protest, continuam sa strangem semnaturi pentru aceste actiuni si daca se vor rezolva acele probleme, exact cum am solicitat noi, cu siguranta lucrurile se vor schimba. Pana la aparitia unui act normativ nu vom opri nicio actiune de protest", a mai afirmat liderul sindical.

Intrebat daca angajatii din administratia publica ar putea declansa greva de o zi sau greva generala, Oprescu a spus ca acest lucru se va intampla in mod sigur daca nu se vor modifica acele articole care aduc un prejudiciu in administratia publica centrala si locala. Presedintele SNFP a precizat ca greva ar putea fi programata la jumatatea lunii mai sau cel tarziu la inceputul lunii iunie. SNFP a declansat, marti, actiunile de protest care ar urma sa ajunga chiar pana la greva generala in cazul in care Guvernul nu va lua masuri pentru rezolvarea problemelor semnalate de sindicalisti. Membrii SNFP sunt nemultumiti ca dupa 1 iulie, cand salariul minim pe economie va fi majorat la 1.050 de lei, aproximativ 60 la suta dintre angajatii din administratia publica locala vor fi platiti cu salariul minim, indiferent de nivelul studiilor, vechime sau importanta activitatii pe care o desfasoara, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

O alta nemultumire este legata de Legea 71/2015 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2015, care, pe langa faptul ca blocheaza salariile la nivelul lunii decembrie 2014, corecteaza discrepantele salariale numai pentru aparatul de lucru al Parlamentului, Guvernului, Curtii de Conturi si al altor institutii publice salarizate la acelasi nivel, si nu pentru toata administratia publica din Romania.

Peste 100 de sindicalisti ai SNFP din administratia publica au pichetat, marti, Ministerul Muncii, cerand corectarea salarizarii pe aceleasi functii publice si pentru toata administratia publica si avertizand ca, daca nu vor fi luate masuri, de la 1 iulie, 60 la suta dintre angajati vor avea salariul minim. Protestatarii au scandat, timp de o ora si jumatate, "Hotii", "Greva" si "Vrem salarii mai mari", la finalul protestului obtinand promisiunea ca joi vor putea discuta, la Guvern, cu mai multi ministri, printre care si ministrul Muncii, Rovana Plumb, problemele pe care le-au semnalat. Si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) informa, la sfarsitul lunii martie, ca va continua demersurile pentru declansarea grevei generale, cu intreruperea activitatii timp de o zi in institutiile din administratia publica locala, din cauza nepasarii si dezinteresului manifestate de Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din acest domeniu. FNSA a solicitat Guvernului o intalnire pentru a discuta despre asigurarea unor drepturi minimale salariatilor din administratia publica locala, care sa fie aplicate pana la intrarea in vigoare a legii de salarizare promise.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Revendicarile salariatilor din administratia publica locala vizeaza reglementarea si liberalizarea acordarii tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti angajatii din sector, in limita bugetelor locale aprobate prin hotarari de consiliu, si cresteri salariale. "In caz contrar, FNSA va organiza urmatoarea actiune de protest la jumatatea lunii aprilie 2015, si anume greva generala cu intreruperea activitatii timp de o zi in administratia publica locala din Romania", anunta FNSA.

Conflictul colectiv de munca a fost declansat de FNSA in luna ianuarie, cand sindicalistii au instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in luna februarie au organizat o greva de avertisment, care a presupus intreruperea programului de lucru timp de o jumatate de ora in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora.

Citeste si:
Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial. Ședința pentru...
Guvernul a amânat plafonarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.