Infectiile nosocomiale apar din vina sistemului, nu a bolnavului, nu exista o marja acceptata, dar aceste cazuri trebuie raportate, a spus, joi, presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), Vasile Cepoi.

Prezent la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, Cepoi a spus ca un raport al Comisiei Europene din 2014, arata ca, in 2013, au fost inregistrate 110.000 de decese cauzate de infectiile nosocomiale. Tot in raportul CE se mai spune ca in 2013 s-au cheltuit peste 5,6 miliarde de euro pentru tratamentul pacientilor expusi unui risc asociat actului medical, printre care si infectiile nosocomiale. La nivel european intre opt si noua la suta dintre pacientii internati in spital sunt expusi unui risc asociat actului medical, a mai spus Cepoi.

El a precizat ca institutia pe care o conduce lucreaza la elaborarea unui al doilea set de standarede pentru acreditarea spitalelor, la care a invitat toti "actorii" implicati in implementarea lor, inclusiv asociatiile de pacienti.

"Lucram la un set de standarde pe care le vom aplica din iunie 2016. Este a doua editie a standardelor pentru acreditarea spitalelor, care vor fi mult mai riguroase. Pe masura ce le expira acreditarea, adica dupa cinci ani, vor intra in procesul de reacreditare. Sigur, spitalele cer reacreditarea. Un prim scop este sa asiguram protectia pacientilor. De aceea, unul din standarde va cuprinde mai multi indicatori privind infectia nosocomiala. Stabilim mai intai nivelul infectilor nosocomiale la nivel national. Din pacate infectiile nosocomaiale nu se raporteaza, in Romania fiind de aproximativ unu la suta, cam nerealist, iar in Franta, patru la suta", a mai spus presedintele CoNAS.

Principalul obiectiv al institutiei este de a creste siguranta pacientilor.

"In cazul in care unitatea sanitara nu indeplineste aceste standarde, nu este acreditata, iar daca nu este acreditata Casa de Asigurari de Sanatate, tot prin lege, nu incheie contract cu acele unitati medicale. Ne propunem sa crestem nivelul de incredere al pacientului. Toate spitalele infiintate inainte de 7 iunie 2011 au depus dosarele de acreditare. Din nefericire mecanismul nu a mers asa cum ar fi trebuit. In decurs de trei ani au fost acreditate 77 de spitale. Noi am mai evaluat inca 68 de spitale si am acreditat 28 dintre ele", a mai spus Cepoi.

Presedintele CoNAS a adaugat ca, pana la jumatatea anului viitor, vor mai fi evaluate 301 spitale, dintre cele care s-au infiintat inainte de 7 iunie 2011.

"Evaluand activitatea serviciilor din spitalele care au fost deja acreditate, am constatat ca evaluarea nu a fost suficient de obiectiva si nu a identificat in mod corect deficientele si abaterile de la standarde. Am luat decizia ca pregatirea evaluatorilor sa se faca la Scoala de Sanatate Publica intr-o perioada de trei saptamani. Va trebui sa reevaluam si spitalele care au fost evaluate. Toate unitatile sanitare care vor sa intre in relatie contractuala cu Casa, si cele publice, si cele private. Pot fi evaluate si cele care nu vor sa intre in contracte cu casa de asigurari de sanatate", a precizat Cepoi, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Infectii nosocomiale sunt infectiile dobandite in cursul spitalizarii sau ingrijirilor medicale acordate bolnavului si care, la admiterea sa in serviciul medical nu se afla in perioada de incubatie a bolii sau la debut. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in spitalele din Romania sunt inregitrate in jur de 10.000 de infectii nosocomiale, cele mai multe inregistrate in sectii de terapie intensiva si chirurgie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.