Judetul Alba poate fi in acest an o destinatie de 1 Mai, turistii fiind imbiati in Apuseni cu oferte speciale care includ acces gratuit la spa si mancaruri traditionale, iar in Alba Iulia, unde va fi deschis oficial sezonul turistic, autoritatile spera sa atraga mii de oameni la un festival roman. De asemenea, turistii care viziteaza judetul Harghita vor avea parte de un nou loc de distractie, de 1 Mai urmand sa fie deschis, daca vremea va permite, parcul de aventura "Naturapark" Ciumani, unde pot urmari ursii din singurul observator special amenajat in scop turistic si pot gusta preparate vanatoresti.

Chiar daca nu abunda in oferte turistice speciale, judetul Alba poate fi in acest an o destinatie turistica pentru minivacanta de 1 Mai, intrucat unii proprietari de pensiuni din Apuseni si de pe Valea Sebesului ofera pachete speciale. De asemenea, tot atunci la Alba Iulia va fi deschis sezonul turistic, printr-un festival roman, iar in zona Rapa Rosie, de langa Sebes, va avea loc cea mai mare intalnire a aeromodelistilor din Romania. Sezonul turistic va fi deschis oficial la Alba Iulia de 1 Mai.

  • Festivalului Roman Apulum reuneste trupe de reenactement
Autoritatile din Alba Iulia vor ca din acest an municipiul, denumit si "Cealalta Capitala", sa devina o atractie turistica de 1 Mai. Astfel, municipalitatea a pregatit evenimente inedite care se vor derula in perioada 1-3 mai, in cadrul Festivalului Roman Apulum, o manifestare care reuneste trupe de reenactement(recrearea unei perioade sau a unui eveniment istoric) din Romania si strainatate. Festivalul se va desfasura in Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia si va cuprinde punerea in scena a unor lupte intre trupe de daci si romani, dansuri romane, lupte de gladiatori si targuri de sclavi. Turistii vor participa si la ateliere in care vor invata sa traga cu arcul sau sa manuiasca arme romane si dacice, vor putea afla despre gastronomia romana, dar si despre dansurile specifice acelor vremuri.

Purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, spune ca 1 Mai inseamna oficial deschiderea sezonului turistic in municipiu, iar autoritatile spera ca orasul sa fie o destinatie importanta pentru turistii care isi cauta oferte pentru aceasta minivacanta. De altfel, municipalitatea are o lista de evenimente care vor umple aproape fiecare weekend pe perioada verii, astfel incat Alba Iulia sa fie aleasa ca destinatie atat pentru obiectivele turistice de aici, cat si pentru evenimentele cultural-artistice inedite. Astfel, un turist poate petrece cateva zile fara sa se plictiseasca la Alba Iulia, unde poate vizita la pas sau pe bicicleta Cetatea Alba Carolina, poate asista la un concert sau spectacol, poate petrece cateva ore in parcul dendrologic sau in parcul de aventura, ambele aflate pe Dealul Mamut din municipiu, relateaza MEDIAFAX.

Deschiderea sezonului turistic in Alba Iulia va insemna si organizarea frecventa a schimbului de garda din Cetate, cu un ceremonial militar organizat sambata de Garda Cetatii, cateva zeci de persoane imbracate in uniforme militare vechi austriece, ceremonial in cadrul caruia de pe ziduri vor fi trase salve de tun. De asemenea, in fiecare vineri seara, Legiunea a XIII-a Gemina si Lupii Apoulonului vor organiza un ceremonial militar cu lupte intre daci si romani, tot in interiorul Cetatii.

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

O alta atractie in Alba Iulia este Parcul Dendrologic "Dr. Ioan Vlad", care are o suprafata de peste 21 de hectare si cuprinde peste 1.100 de specii de arbori si plante din toate colturile lumii. Parcul este unic in tara datorita faptului ca este amenajat chiar in mijlocul unei paduri naturale si a fost realizat printr-un proiect european in valoare de 2,66 milioane de euro. In apropiere se afla si un parc de aventura care se intinde pe o suprafata de peste 20.000 de metri patrati si cuprinde trasee cu elemente suspendate pe copaci sau piloni, care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzator de alpinism, prin traversare sau catarare. Parcul ofera cursuri si ateliere de teambuilding pentru copii si adulti, pentru dezvoltare personala, invingerea unor temeri sau educatie non-formala.

  • "Transalpina de Mamut"
In aceeasi zona, pe Dealul Mamut din Alba Iulia, se afla una dintre cele mai inedite piste de biciclete din Romania, denumita de iubitorii de ciclism "Transalpina de Mamut". Pista are o lungime de peste 5 kilometri si leaga, prin padure, doua dintre cartierele orasului: Micesti si Paclisa. Pista are o latime de trei metri si este insotita de o alee pietonala lata de doi metri avand trasee de urcare pe o distanta de doi kilometri si coborare pe aproape 3,5 kilometri.
Citeste si:
Ziua Muncii. Semnificația și obiceiuri pentru cea mai harnică zi...
Ziua Muncii. Semnificația și...

  • Rapa Rosie, o destinatie pentru iubitorii de aeromodelism
Sute de pasionati de aeromodelism din tara si strainatate sunt asteptati, tot in minivacanta de 1 Mai, in zona Rapa Rosie, in apropierea municipiului Sebes, la cea mai mare intalnire a iubitorilor de aeromodele din Romania - "Fun to fly - Rapa Rosie". Zona, senzationala prin peisajul natural deosebit, se va transforma intr-una turistica, fiind montate corturi si rulote ale celor care participa la intalnirea aeromodelistilor. Ajuns la cea de-a XV-a editie, festivalul se va desfasura intre 30 aprilie si 3 mai si va cuprinde demonstratii si intreceri de aeromodele. La eveniment vor fi prezente si firme de profil care expun aeromodele, navomodele si automodele sau componente si accesorii pentru aeromodelism. Festivalul este organizat anual de Clubul Sportiv Archaeopteryx din Alba Iulia, cu sprijinul Consiliului Judetean Alba si al Primariei Sebes.
Citeste si:
Intedicție de a mai vizita Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș pentru...
Intedicție de a mai vizita...

  • Oferte turistice cu relaxare si mancaruri traditionale, in Apuseni si pe Valea Sebesului
Proprietarii de pensiuni din Muntii Apuseni si de pe Valea Sebesului incearca sa atraga turistii, de 1 Mai, cu pachete care cuprind, pe langa mancaruri traditionale sau gratare in aer liber, si pachete de relaxare la piscina, spa sau jacuzzi. Astfel, un hotel de trei stele aflat in apropierea partiei de schi Vartop din Arieseni ofera pachete turistice in valoare de 420 de lei de persoana, pentru patru nopti de cazare si pensiune completa. Hotelul ofera clientilor si acces gratuit la servicii de relaxare cu jacuzzi si sauna cu infrarosu sau finlandeza. Tot la Arieseni, o pensiune de trei stele ofera sejururi de trei nopti cu mic dejun si o cina la gratar, cu mici si bere, la pretul de 400 de lei pentru o camera dubla. Alte pensiuni din zona au pachete in care se platesc trei nopti, a patra fiind gratuita, sau oferte prin care pentru un sejur platit de o persoana partenerul sau partenera merge gratuit.
Citeste si:
Călătorie spre aventură: Obțineți permisul pentru barcă și...
Călătorie spre aventură:...

Avand in vedere vremea imprevizibila, unii proprietari de pensiuni din Apuseni incearca sa ii convinga pe turisti oferind si acces la piscina acoperita si incalzita. Pretul unui astfel de pachet la o pensiune de doua stele este 300 de lei de persoana pentru cazare, pensiune completa si acces gratuit la piscina.

La Vadu Motilor, tot in Apuseni, o pensiune de trei stele incearca sa isi atraga clientii prin preparatele gastronomice pregatite - jumari, slaninuta, cas, dar si mititei la gratar preparati dupa reteta traditionala a zonei. Din meniu nu lipsesc nici sarmalutele cu afumatura sau bauturile specifice motesti precum palinca, afinata sau siropul de casa. Pretul unui pachet turistic pentru perioada 30 aprilie - 3 mai este de 400 de lei de persoana.

Si pe Valea Sebesului, proprietarii de pensiuni au pregatit oferte speciale de 1 Mai, iar o unitate turistica de tip "guest house" din Pianu de Sus ofera clientilor o petrecere denumita "1 Mai Muncitoresc", cu gratar in aer liber langa piscina. De asemenea, pensiunea le ofera turistilor posibilitatea sa serveasca un mic dejun intr-un mod inedit, in crama, iar pachetele turistice de trei nopti costa 360 de lei de persoana pentru cazare in camera dubla si 450 de lei pentru cazare in apartament, cu demipensiune. In ambele zone, atat pe Valea Sebesului, cat si in Apuseni exista proprietari de pensiuni care de 1 Mai inchiriaza intreaga cabana, la preturi care variaza de la cateva sute de lei pe noapte pana la cateva mii de lei, in functie de zona, facilitati si numarul de camere.

  • In Harghita, turistii pot vizita cel mai nou parc de aventura: "Naturapark" Ciumani
Cel mai nou parc de aventura din Harghita, intitulat "Naturapark" Ciumani, apartine omului de afaceri harghitean Nagy János si se intinde pe o suprafata de aproape un hectar, transmite corespondentul MEDIAFAX. Aici exista noua trasee de catarare in copaci de diferite grade de dificultate, dintre care sase sunt destinate copiilor cu varsta peste opt ani, alte trei trasee de aventura fiind amenajate pentru copiii intre cinci si opt ani. Pentru cei mai mici de cinci ani a fost conceput un loc de joaca cu tobogane, scari de catarare stabile si turnulete din lemn legate intre ele prin podete miscatoare, pe lanturi. Tot pentru copii au fost amenajate trei jocuri cu apa, inspirate din perioada copilariei in satele transilvanene, cand cei mici mergeau cu parintii la culesul fanului si, asteptand ca soarele sa usuce iarba, nu se dadeau dusi din jgheaburile din lemn de pe munte, cioplite pentru a colecta apa de izvor, pentru adaparea vitelor.

Turistii se pot aventura pe un perete vertical de escalada inalt de 6,5 metri, cu trei trasee de dificultati diferite, pe doua partii de tubing, cu lungimi de 60, respectiv 80 de metri, se pot intrece in tactici si strategii de lupta pe terenul de paintball, in padure sau pot face drumetii montane pe pistele de biciclete. Exista biciclete de inchiriat la preturile de 15 lei pentru o jumatate de ora sau de 50 de lei pe zi. La jocul de paintball, echipamentul - combinezonul, casca, masca de protectie, ochelarii si manusile, precum si markerele cu bile cu vopsea sunt asigurate gratuit, tariful unei partide variind in functie de numarul bilelor cu vopsea cumparate. Pretul unei bile de silicon cu vopsea alimentara este de 0,3 lei la 200 de bile cumparate si scade odata cu cresterea numarului acestora, ajungand la 0,2 lei la mai mult de 300 de bile achizitionate.

  • Observatorul de ursi

Experienta inedita de care pot avea parte vizitatorii parcului de aventura de la Ciumani este oferita, insa, de observatorul de ursi, singurul amenajat special pentru turisti, de unde pot fi vazute in fiecare seara unul sau doua exemplare care vin la hranitorul amplasat in apropierea acestuia. Dupa acest moment, turistii pot manca preparate traditionale, dar si vanatoresti. In observatorul ridicat la aproape patru metri inaltime pot urca maximum patru persoane in acelasi timp, iar pretul este de 100 de lei pentru o persoana.

Deschiderea parcului de aventura "Naturapark" Ciumani este programata pentru 1 Mai, insa vremea capricioasa din Harghita ar putea incurca planurile proprietarului si ale turistilor care si-au faut deja rezervari la pensiunile din imprejurimi.

Pensiunile, casutele si satul de vacanta aflate la doi kilometri de parcul de aventura sunt deja rezervate in totalitate de turisti din toata tara si din Ungaria, care fie au inchiriat la cheie o casuta pentru sase pana la zece persoane pentru suma de 200 de lei pe zi sau sunt dispusi sa plateasca 130 de euro pe zi de persoana la o pensiune cu pretentii, unde cazarea include si accesul la piscina, sauna, jacuzzi, bai cu apa sarata, camera de sare, la terenul de fotbal cu gazon sintetic, pe vreme insorita oaspetii putand pescui pastravi de munte din helesteie, pe care apoi ii pot frige singuri pe gratare. Posibilitati de cazare pot fi gasite si in comuna Ciumani, aflata la zece kilometri departare, dar si in localitatile invecinate.

Omul de afaceri Nagy János detine in extravilanul comunei Ciumani o suprafata de sapte hectare de teren muntos, unde doritorii se pot plimba. In 2009, aici a fost finalizat domeniul schiabil "Snowpark" Ciumani, intins pe patru hectare, langa un sat de vacanta. Proprietarul acestuia si-a dorit, insa, extinderea sezonului turistic pe durata intregului an si asa a aparut "Naturapark" Ciumani.

Turistii care ajung in zona mai au posibilitatea sa viziteze statiunea Lacu Rosu, aflata la 36 de kilometri distanta (pe DN 12C), statiunea si Salina Praid, situate la o departare de 45 de kilometri, prin Pasul Bucin (DN 13B), sau pot ajunge, pe acelasi drum, in statiunea Sovata, la 55 de kilometri departare de Ciumani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.