Proiectul privind pensiile militare, aprobat de Guvern, nu se refera la pensii speciale, ci reglementeaza un sistem aplicat in toate tarile NATO pentru persoanele cu o cariera militara, deloc usoara in actualul context regional, a declarat, la Parlament, premierul Victor Ponta.

"Nu e vorba de pensii speciale, ci despre un sistem care se aplica in toate tarile NATO pentru personalul militar, are niste conditii specifice activitatii acestora, a fost elaborat de catre un colectiv destul de mare coordonat de catre vicepremierul Oprea, iar prima Camera sesizata este Senatul. Din punctul nostru de vedere, este o promisiune mai veche, ca sa nu mai trebuiasca mereu sa reparam, sa carpim din lucrurile gresite facute in 2010", a spus Ponta. El a aratat ca acest proiect este unul foarte clar, care asigura o stabilitate pentru persoanele cu o cariera militara, deloc usoara in actualul context regional.

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care stabileste regimul pensiilor militare, premierul Victor Ponta intreband in sedinta de guvern daca proiectul ii are in vedere pe militarii "oficiali" sau este "si pentru ceilalti". "Avem multi militari in Romania, si la Ministerul Apararii, si in alte structuri. E doar pentru cei oficiali sau si pentru ceilalti chestia asta cu pensia?", a intrebat Ponta, ministrul Apararii precizand ca proiectul este "pentru toti". Ponta a continuat, in mod informal, si a glumit spunand ca probabil "sunt si prin presa unii care sustin proiectul".

Proiectul lege prevede ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu, aceasta categorie profesionala beneficiind in prezent de posibilitatea mentinerii in activitate pana la varsta de 55 de ani. Sistemul pensiilor militare de stat va include pensia de serviciu, pensia de invaliditate si pensia de urmas. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca militarii, politistii si functionarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militara de serviciu sunt cele legate de varsta si vechime in serviciu.

Varsta de pensionare este prevazuta de legislatia actuala si va creste, gradual la 60 de ani, pana in anul 2030. In acelasi timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii varstei de pensionare in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea angajatul, dar nu mai putin de varsta de 45 de ani, relateaza MEDIAFAX. Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu si care sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, ori ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militare.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Pentru baza de calcul a pensiei a fost propusa folosirea mediei soldelor functiei de baza, respectiv salariilor functiei de baza corespunzatoare functiilor indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai putin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu. La media obtinuta se adauga solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu.

In caz de recalculare, pensiile aflate in plata isi vor pastra cuantumul, daca acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.