Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor sa introduca un sistem eficient de taxare pe autostrada Bucuresti-Constanta, dar care "sa nu fie mai inteligent decat noi", acesta asigurandu-l ca sistemul va fi functional la 30 aprilie, iar masinile nu vor astepta mult la bariera din Cernavoda.

Solicitarea i-a fost adresata ministrului de resort, Ioan Rus, in sedinta de miercuri a Guvernului, in perspectiva zilei libere de 1 Mai.

"Daca nu venea 1 Mai, mai amanam, dar acum avem si reglementarea pentru ca sa putem da drumul sistemului inteligent...E inteligent, domnul ministru Rus?", l-a intrebat Ponta pe ministrul Transporturilor, la inceputul sedintei de miercuri a Executivului.

Dupa ce acesta l-a asigurat ca sistemul "este inteligent", Ponta a replicat: "Sa nu fie mai inteligent decat noi, aia e singura problema. Ca sa nu mai existe cozi la bariera de la Cernavoda, vreau sa-l testam impreuna inainte de 1 Mai ca sa fim siguri ca functioneaza".

Ministrul a precizat ca sistemul este in faza de testare si din 30 aprilie va functiona.

"Sigur? Bine! Eu am vazut mai multe decat dumneavoastra, ca sunt mai batran, dar sa vad si bariera aia ca functioneaza fara sa mai stau la coada si o sa va felicit public pe dumneavoastra si CNADNR-ul pentru rezolvarea acestei probleme", a conchis Ponta. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a anuntat, in urma cu o luna, ca a inceput lucrarile pentru introducerea unui sistem electronic de plata a taxei de trecere a podului Fetesti-Cernavoda, pe autostrada Bucuresti - Constanta.

Sistemul informatic va inlocui achitarea tarifului de trecere cu oprire la bariera, soferii avand posibilitatea sa opteze pentru achitarea tarifului in afara statiei, in avans sau pana la ora 24:00 a zilei urmatoare, potrivit CNADNR.

Astfel, soferii vor avea urmatoarele optiuni de achitare a tarifului: prin SMS transmis la un numar scurt; prin achitarea tarifului de trecere prin reteaua de parteneri autorizati ai CNADNR; prin utilizarea cardului bancar, in urma configurarii unui cont intr-un portal web si printr-o aplicatie pentru mobil puse la dispozitie de CNADNR.

"Astazi, 16.03.2015, au fost efectuate teste operationale partiale ale functionalitatii viitorului sistem electronic de colectare a tarifului de trecere a podurilor dunarene, in zona AI Fetesti de pe Autostrada A2, Bucuresti - Constanta. Imi doresc ca incepand din aceasta vara, cat si in viitor sa nu se mai creeze ambuteiaje pe A2, in dreptul statiei de taxare de la Fetesti –Cernavoda. Credem ca pana la 1 mai vom reusi implementarea intregului sistem – tehnic, economic, legislativ - necesar colectarii electronice a tarifului de trecere a podurilor de la Fetesti - Cernavoda", a declarat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Faza initiala a lucrarilor a implicat introducerea sistemului de recunoastere automata a numerelor de inmatriculare, printr-o serie de camere video pozitionate in agentia de incasare atat in punctul de intrare, cat si la iesire pentru a asigura identificarea si clasificarea conform categoriei din care face parte fiecare vehicul, precum si realizarea marcajelor rutiere, aceasta etapa fiind finalizata. CNADNR mentioneaza ca aceste camere video identifica trecerea, aplicand o marca temporara si coordonatele GPS. Daca nu se achita tariful de trecere pana la ora 24:00 a zilei urmatoare trecerii, actiunea va fi marcata drept posibila contraventie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.