Procurorii DNA, care marti au trimis-o in judecata pe Elena Udrea in dosarul ”Gala Bute”, spun ca aceasta a coordonat un sistem prin care apropiatii sai au primit bani de la mai multe firme pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de MDRT.

Fostul ministru Elena Udrea, aflata in arest din 25 februarie, a fost trimisa in judecata, marti, de procurorii anticoruptie, in dosarul "Gala Bute", fiind acuzata de mai multe infractiuni de coruptie comise in perioada 2010 - 2012, privind administrarea fondurilor publice de catre Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Astfel, Elena Udrea este acuzata de trei infractiuni de luare de mita, precum si de abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene, arata DNA intr-un comunicat de presa transmis marti. De asemenea, au fost trimisi in judecata fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si omul de afaceri Tudor Breazu, ambii aflandu-se in arest preventiv, ca si Elena Udrea, scrie MEDIAFAX.

Tudor Breazu este acuzat de complicitate la luare de mita, in timp ce Rudel Obreja este acuzat de complicitate la luare de mita, evaziune fiscala (doua infractiuni) si spalare de bani.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata, in arest la domiciliu, pe fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu, pentru trei infractiuni de complicitate la dare de mita, si pe fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, pentru luare de mita.

In acest dosar, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, actual senator, pentru participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, acuzata de luare de mita, si administratorul SC Consmin SA Dragos Botoroaga, acuzat de dare de mita. Cei trei sunt cercetati sub control judiciar.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Procurorii arata, in rechizitoriu, ca fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele sale cele mai apropiate (Stefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia si Tudor Breazu) au primit, cu stiinta acesteia, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de minister.

”Sumele obtinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (in numerar ori prin plata unor bunuri si servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizatia Bucuresti a unui partid si inculpatul Obreja Rudel)”, spun procurorii DNA.
Potrivit acestora, Elena Udrea si-a exercitat atributiile in mod nelegal si a determinat alti functionari din minister sa isi incalce atributiile, cu prilejul achizitiei de servicii de publicitate la gala de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului si creand un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Citeste si:
Udrea: Am aflat ce cauta Coldea la vila de la Cheia a lui Ghita
Udrea: Am aflat ce cauta...

Anchetatorii mai arata ca acestui demers i s-a alaturat si fostul ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri Ion Ariton, care i-a determinat pe reprezentantii mai multor companii din subordinea ministerului sa faca sponsorizari intr-o modalitate interzisa de lege pentru organizarea galei de box.

Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate bugetului de stat pentru veniturile obtinute in acest mod, Obreja a inregistrat cheltuieli fictive in contabilitatea societatii pe care o administra.

Conform DNA, in cursul anului 2010, Elena Udrea a primit in mod indirect, prin intermediul lui Stefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gardean si Miron Gardean, pentru a asigura finantarea la timp a unor contracte de lucrari incheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unitati administrativ teritoriale in cadrul programului ”Schi pentru Romania”.

Citeste si:
Topoliceanu: I-am dat personal Elenei Udrea pana la 10.000 de euro
Topoliceanu: I-am dat...

”La datele de 24.08.2010 si 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei in patrimoniul unei societati controlate de inculpatul Lungu Stefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A. Din probele cauzei a rezultat ca Udrea Elena Gabriela cunostea imprejurarile esentiale referitoare la remiterea sumelor de bani, iar Lungu Stefan a folosit o parte din banii astfel obtinuti, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate si de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata si organizatia Bucuresti a unui partid”, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Acestia o mai acuza pe Elena Udrea ca in perioada 2010 - 2011, impreuna cu Ana-Maria Topolicean, directorul Companiei Nationale de Investitii (CNI), a primit aproximativ 300.000 lei de la Dragos Marius Botoroaga, administratorul S.C. Consmin S.A., pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societate in baza contractelor incheiate cu CNI.

Astfel, dupa ce CNI realiza platile catre S.C. Consmin S.A. pentru lucrarile efectuate, Botoroaga dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu, S.C. Last Time Studio S.R.L., in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au facut cinci plati in valoare totala de 335.486 de lei.

La randul sau, Stefan Lungu ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu, iar platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii S.C. Ekaton Consulting S.R.L., administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest mod, s-au realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

O parte din aceste sume i-au fost inmanate Anei Maria Topoliceanu, care le-a predat la randul sau Elenei Udrea, iar diferenta a fost folosita de Breazu si Topoliceanu pentru a plati diferite cheltuieli ale Elenei Udrea sau ale organizatiei Bucuresti a partidului (PDL).

Procurorii DNA mai spun ca in cursul anului 2011 Elena Udrea a cerut si a primit de la Adrian Gardean, direct si indirect, foloase materiale in valoare de 10% din platile facute de minister pentru contractele de lucrari incheiate de S.C. Termogaz Company S.A. si S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.