James Bluemel, autorul seriei ”The Romanians are coming”, care descrie comunitatile roma si romaneasca din Marea Britanie, difuzata de Channel 4, este asteptat, vineri, la Timisoara, unde va fi proiectat documentarul sau si vor avea loc dezbateri pe tema imaginii Romaniei.

James Bluemel a fost invitat sa participe, vineri, la Timisoara, la evenimentul ”Open Documentary Session 2015”, in cadrul caruia va fi proiectat documentarul sau ”The Romanians are coming” si va avea loc simpozionul ”Imagine si prejudecata”.

”Vineri, 24 aprilie, incepand cu ora 10.00, in sala ovala a City Business Centre din Timisoara, organizam simpozionul «Imagine si prejudecata», in prezenta lui James Bluemel, autorul controversatei serii de televiziune «Romanians are coming», difuzata pe Channel 4, intr-o dezbatere alaturi de reprezentanti ai societatii civile, analisti media, politicieni, presa si profesionisti din domeniul audiovizualului vom aborda tema imaginii Romaniei peste hotare in fata prejudecatilor, stereotipurilor si realitatii”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Documentar, organizatorii ”Open Documentary Session 2015”.

Tot vineri, incepand cu ora 20.00, va fi proiectata integral seria “The Romanians are coming”. Proiectia va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri si va avea loc la Centrul cultural Ambasada. Evenimentul ”Open Documentary Session” este sustinut de Centrul National al Cinematografiei si Consiliul Judetean Timis, iar intrarea este libera, scrie MEDIAFAX.

Seria ”The Romanians are coming” ("Vin romanii") prezinta felul in care imigrantii din Romania traiesc si muncesc in Marea Britanie si contine trei episoade de cate 60 de minute, fiind difuzata de Channel 4 in luna februarie. Difuzarea seriei "The Romanians Are Coming" de catre postul Channel 4 a generat protestele comunitatii de romani din Marea Britanie, nemultumita de modul de abordare al documentarului, considerand ca acesta a fost partinitor si s-a concentrat doar pe aspectele negative ale migratiei. Difuzarea documentarului a starnit o serie de critici inclusiv din partea institutiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Ambasada Romaniei la Londra.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tanar rom care povesteste despre cei 20.000 de romani care au ajuns in Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau sa va mint, sunt unii romani care vin fara locuri de munca sau care nu au unde sa locuiasca. Si astfel de romi va sperie pe voi", afirma el. Documentarul prezinta tocmai povestile a trei astfel de persoane.

Documentarul a fost criticat de oficiali romani si membri ai comunitatilor romanesti din Anglia si Scotia, care spun ca ar fi tendentios la adresa romanilor. De altfel, numerosi romani au participat, la Londra, la un protest "in tacere" fata de acest documentar.

Materialul difuzat de Channel 4 a primit insa si reactii pozitive, mai multe ONG-uri romanesti felicitand postul britanic pentru seria de reportaje si aratand ca protestele oficialilor romani au fost generate de ignoranta sau de ipocrizie, fata de problema saraciei.

Citeste si:
Care este artistul despre care Delia ar face un documentar!...
Care este artistul despre...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.