Victor Ponta va solicita, luni, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de urgenta privind valorificarea imobilelor confiscate, dupa ce Centrul de Resurse Juridice a sesizat deja Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea ordonantei.

Guvernul a adoptat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta care prevede ca imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de catre institutii publice, care le vor prelua in proprietate, urmand sa fie valorificate sub o alta forma doar daca nicio institutie publica nu va fi interesata de acestea.

CRJ a sesizat, vineri, Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei de urgenta a Guvernului numarul 7/15.04.2015 privind privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate.

"Astazi ii fac si eu o scrisoare Avocatului Poporului, domnul Ciorbea, in care il rog si eu sa sesizeze CCR pentru ca sa se stabileasca daca acea reglementare este in conformitate cu Constitutia (...) Cred sincer, mai ales ca e o reglementare noua, ca e foarte bine ca Avocatul Poporului sa sesizeze CCR si sa ne spuna Curtea daca am procedat bine sau nu", a spus Ponta.

El a aratat ca de la inceputul anului s-a cerut Guvernului sa schimbe legislatia in domeniu, iar atunci cand a schimbat-o, organizatiile neguvernamentale contesta modul de promovare a legislatiei.

"In graba de a recupera cei trei ani de la adoptarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015 in care nu a facut nimic in privinta reutilizarii bunurilor confiscate din infractiuni, Guvernul Victor Ponta a stabilit in data de 15 aprilie 2015, in mod netransparent si neconstitutional, printr-o ordonanta de urgenta, ca bunurile imobile confiscate pot fi atribuite institutiilor publice, excluzand societatea civila si netinand cont de obligatiile stabilite prin Directiva 2014/42/UE privind inghetarea si confiscarea produselor provenite din savarsirea de infractiuni in Uniunea Europeana sau cele mai bune practici europene", se arata intr-un comunicat transmis de CJR agentiei MEDIAFAX.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Sursa citata considera ca documentul este redactat in graba, fiind "un exemplu de proasta legiferare".

"Ordonanta nu stabileste modul in care imobilele vor fi transparentizate astfel incat institutiile publice interesate sa stie de existenta lor, nu stabileste criterii pentru atribuirea imobilelor, scopurile limitative in care pot fi folosite, regulile de monitorizare a folosii si intretinerii acestora post atribuire. Nota de fundamentare este redactata sumar, incomplet si contine informatii neadevarate", se mai arata in comunicat.

CRJ mai atrage atentia si asupra faptului ca OUG ar fi fost adoptata fara consultare publica, desi, in cuprinsul notei de fundamentare, Ministerul Finantelor Publice sustine, in contradictie cu realitatea, ca proiectul de act normativ a fost supus consularii publice, conform Legii nr. 52/2003.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.