Cea de-a patra editie a Programului de Carte, care se va desfasura pe 23 aprilie, in mai multe spatii din Bucuresti, prezinta mai multe evenimente care marcheaza Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor, printre care si un recital de poezie la Penitenciarul Rahova.

Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) din Bucuresti, Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta (FNSA) si Libraria Open Art organizeaza a patra editie a Programului de Carte, prin mai multe evenimente comune care marcheaza Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor, pe 23 aprilie, intre orele 10.00 si 18.00, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Programul de Carte cuprinde evenimente mediatice cu mesaje prolectura si de sustinere a culturii scrise nationale. Cu acest prilej, de la ora 10.00, va fi facuta o donatie (o biblioteca de carte romaneasca) si va fi sustinut un recital de poezie la Penitenciarul Rahova din Bucuresti.

De la ora 13.00, la sediul FNSA, va avea loc dezbaterea "Cultura scrisa nationala, intre nevoi legislative, fiscale si de infrastructura", moderata de Mihai Mitrica, directorul executiv al Federatiei Editorilor din Romania, si de Lucian Chisu, la care vor participa academicienii Eugen Simion, Nicolae Breban, scriitorul Dan Mircea Cipariu, presedintele Opera Scrisa.ro, Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din Romania, Rodica Guiu, administrator general Copyro, Carmen Musat, redactor-sef al revistei Observator cultural, Mireille Radoi, director al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucuresti, si editorul Marcel Popa, fondatorul editurii Univers Enciclopedic.

De asemenea, de la ora 18.00, la Libraria Open Art, poetii Ioana Craciunescu, Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru, Adrian Suciu si Grigore Soitu vor sustine o lectura publica in care vor darui celor prezenti o floare, o carte sau un poem.

Organizatorii Programului de Carte sunt Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, in colaborare cu Federatia Editorilor din Romania, Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania, Opera Scrisa.ro, Copyro, Filiala Bucuresti Poezie-Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Euro Culturart.

Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor este initiata si sarbatorita de UNESCO, din 1995, in fiecare an, pe 23 aprilie. In aceasta zi s-a nascut si a murit William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strans legata de nume celebre ale literaturii mondiale: Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d'Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov si Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales in Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vanduta de Sf. Gheorghe (23 aprilie) a ajutat la promovarea evenimentului. Prin Hotararea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, 23 aprilie a fost declarata Ziua Bibliotecarului din Romania. Incepand din 2005, in Romania, pe 23 aprilie se sarbatoresc Ziua Bibliotecarului din Romania si Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de autor.

Citeste si:
Tribunalul București analizează cererea lui Dragnea de eliberare...
Cererea lui Dragnea pentru...

Programul de Carte isi propune sa creeze anual, de Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de autor, un spatiu public de afirmare pentru autorii romani, detinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii romani, in cadrul unor evenimente mediatice si artistice, cu mesaje prolectura si de sustinere a culturii scrise nationale. Programul are elemente de interactivitate si se adreseaza, in special, adolescentilor si studentilor, precum si profesionistilor industriei editoriale.

Sloganul Programului de Carte pentru 2015 este "citesti si daruiesti!".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.