Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB), Florinel Rotaru, judecat pentru plati negale de milioane de lei, a fost plasat in arest la domiciliu, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti (CAB).

Magistratii au decis sa inlocuiasca masura arestului preventiv, impusa in cazul lui Rotaru, cu cel la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile.

Astfel, fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti a parasit Arestul Central al Politiei, unde se afla de la jumatatea lunii septembrie 2014.

Florinel Rotaru si alti 12 inculpati, intre care o fosta sefa de Serviciu din Primaria Capitalei, au fost trimisi in judecata de procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 in dosarul platilor negale de milioane de lei. Alaturi de Rotaru, sunt judecati Irina Bologa, fost sef Serviciu Cultura in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti - Directia Cultura, Invatamant, Turism, si 11 persoane angajate ale BMB la data faptelor, respectiv Rodica Cosmaciuc, Ioana Gogoneata, Elena Cristina Baldovin, Virgil Lica, Ioana David, Maria Simona Codrescu, Petruta Brezoiu, Cornelia Radu, Rodica Lupusanschi, Paula Ioana Laszlo si Anca Ioana Andreescu, scrie MEDIAFAX.

Toti inculpatii din dosar sunt acuzati de abuz in serviciu, mare parte a prejudiciul rezultand din cumpararea de carti supraevaluate de catre BMB. Rotaru este judecat si pentru conflict de interese si fals in declaratii.

Potrivit anchetatorilor, in decembrie 2012, Florinel Rotaru, director general, Ioana Gogoneata, contabil sef, si Elena Cristina Baldovin, sef Serviciu Achizitii Publice, toti din cadrul BMB, au efectuat diverse operatiuni in baza carora "s-a realizat plata nelegala a sumei totale de 79.758 lei, reprezentand contravaloarea unor lucrari neexecutate si o diferenta rezultata, pe de o parte, urmare a decontarii unei operatiuni necuprinse in contract, iar pe de alta parte, urmare a aplicarii nejustificate a unui tarif superior celui mentionat in contract".

Tot Rotaru a incheiat trei contracte de mentenanta preventiva cu o societate comerciala, in baza carora s-a platit in mod nelegal suma totala de 168.682 de lei, cu nerespectarea principiilor economicitatii, eficientei si eficacitatii utilizarii fondurilor publice, sustin procurorii.

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

In rechizitoriu se mai precizeaza ca Rotaru, Cosmaciuc, Brezoiu, Gogoneata, Baldovin, Lica, Radu, David si Codrescu, in perioada 2010-2012, au facut operatiuni in baza carora s-a realizat plata nelegala a sumei totale de 2.148.819 lei.

Anchetatorii mai sustin ca Rotaru, Bologa, Lupusanschi, Laszlo si Andreescu, in calitate de presedinte, respectiv de membrii ai unei comisii constituita la nivelul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, in perioada 2008-2012, contrar intereselor financiare ale acestei institutii, "au procedat la supraevaluarea unitatilor bibliografice achizitionate de la o persoana fizica, fapt ce a condus la plata nelegala din bugetul BMB a sumei totale de 3.758.339 lei".

Despre Irina Bologa, procurorii spun si ca aceasta, in calitate de sef Serviciu Cultura in cadrul Primariei Capitalei, in perioada 2008-2012, "a participat la luarea unei decizii care a dus la achizitionarea de la o persoana fizica a unui numar total de 688 unitati bibliografice in valoare totala de 5.485.450 de lei, desi se afla in relatii patrimoniale cu BMB, cu care in perioada 1.11.2007-24.04.2011, incheiase in nume propriu un numar de cinci contracte cu caracter patrimonial, pentru care a fost remunerata cu suma de 18.000 lei".

Citeste si:
Andrew și Tristan Tate, prima ieșire din arestul la domiciliu....
Andrew și Tristan Tate, prima...

Fostul director general al BMB este acuzat si de faptul ca si-a urmarit interesele persoane folosindu-se de functia pe care o ocupa. Astfel, contrar intereselor financiare ale BMB, el a dispus ca doi angajati ai Serviciului Administrativ sa munceasca, in timpul orelor de program, la imobilele pe care le detinea, fapt ce a condus la plata nelegala de catre institutie a sumei totale de 34.852 lei.

Acelasi Rotaru, se arata in rechizitoriu, "a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut in mod direct un folos patrimonial pentru sotia sa, in sensul angajarii acesteia in cadrul BMB pe o functie pentru care aceasta a primit un salariu". De asemenea, in perioada 2008-2012, a participat si la luarea unor decizii, prin care s-au obtinut, direct, un folos patrimonial pentru o asociatie al carei presedinte era, in conditiile in care el a beneficiat din partea asociatiei de foloase de orice natura.

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

In rechizitoriu se arata si ca Florinel Rotaru, in declaratiile de avere din perioada 2010-2013, nu a mentionat calitatea de proprietar asupra unui teren intravilan.

In vederea recuperarii prejudiciului, s-a pus sechestru pe sase terenuri, noua locuinte, 688 de carti si 17.500 de euro.

Dosarul se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti. In aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus incetarea delegarii lui Florinel Rotaru in functia de manager al BMB, pentru management defectuos si ineficienta in administrarea, angajarea si utilizarea resurselor publice locale. Masura a fost luata in urma verificarilor facute de Directia de Control si Directia de Audit Intern din Primaria Capitalei.

Raportul a aratat ca multe dintre deficientele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoasterii sau "cunoasterii insuficiente" a prevederilor legislative in vigoare, dar si ineficientei in administrarea, angajarea si utilizarea resurselor publice locale, se arata atunci intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.