Deputatul PNL Mircea Rosca, trimis in judecata pentru ca ar fi cerut de la un om de afaceri, care l-a denuntat, 20.000 de euro pentru a interveni la presedintele PNL Azuga, pentru ca firma denuntatorului sa primeasca terenuri in oras, va fi cercetat sub control judiciar.

Judecatorii instantei supreme au decis inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar in cazul lui Mircea Rosca.

De asemenea, magistratii au dispus ca si varul deputatului PNL, Mircea Rotila, sa fie judecat sub control judiciar.

Cei doi vor fi judecati sub aceasta masura preventiva pe o perioada de 60 de zile, timp in care trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de drepturi de libertati, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati. De asemenea, ei nu au voie sa depaseasca limita teritoriala a statului roman fara incuviintarea prealabila a organului judiciar, si nici sa comunice cu ceilalti inculpati, martori, experti si parti civile, implicati in dosar.

Mircea Rosca a fost trimis in judecata, in 17 februarie, de DNA, fiind acuzat ca a cerut de la un om de afaceri, care l-a denuntat, 20.000 de euro pentru a interveni la presedintele PNL Azuga, pentru ca firma denuntatorului sa dobandeasca terenuri in oras. Mircea Rosca este judecat pentru trafic de influenta dintre care una in forma continuata, precum si pentru instigare la abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unor foloase necuvenite, scrie MEDIAFAX.

Alaturi de Mircea Rosca, in acelasi dosar este judecat si varul sau, Adrian Rotila, pentru cumparare de influenta in forma continuata, complicitate la savarsirea a patru infractiunii de abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unor foloase necuvenite, precum si pentru doua infractiuni de dare de mita.

In fata judecatorilor au ajuns si Mihail Faca, fost administrator public al judetului Prahova, in prezent secretar de stat in Ministerul Mediului, Adrian Emanuil Semcu, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova, Cristina Gabriela Serbanoiu, fost sef al Serviciului Achizitii Publice si Contracte din cadrul Directiei Patrimoniu a Consiliului Judetean Prahova, toti fiind acuzati de abuz in serviciu.

Totodata, procurorii i-au trimis in judecata si pe Gabriel Stelian Popescu, consilier local al orasului Azuga, pentru trafic de influenta si dare de mita, Diana Camelia Dumbrava, fost secretar al orasului Azuga, pentru luare de mita, Adrian Strambeanu, fost director al Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, pentru abuz in serviciu si luare de mita, Marian Emanuel Rotaru, economist la Serviciul Achizitii al Spitalului Judetean, pentru abuz in serviciu si luare de mita, Simona David, director al Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica a Persoanelor Adulte cu Handicap Calinesti, Mariana Malea, responsabil cu achizitiile publice in cadrul centrului, si Cristina Savu, fost director economic in cadrul RAPPS - Sucursala Sinaia, tot pentru abuz in serviciu.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

Dosarul se afla in curs de solutionare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit datelor procurorilor, in 2011, pe vremea cand era vicepresedinte al organizatiei judetene Prahova al PNL, Mircea Rosca a cerut de la un om de afaceri 20.000 de euro, afaceristul ulterior depunand un denunt impotriva deputatului. Rosca a cerut banii pentru a-l determina pe presedintelui din acea perioada al PNL Azuga, Gabriel Stelian Popescu si, prin el, asupra celorlalti membri ai Consiliului Local Azuga si a factorilor decizionali din cadrul Primariei orasului Azuga, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri sa dobandeasca mai multe terenuri pe raza orasului,

Din cei 20.000 de euro, in mana lui Mircea Rosca au ajuns efectiv 5.000 de euro, prin intermediul lui Gabriel Stelian Popescu, iar 11.000 de euro au fost folositi in interesul PNL, fiind organizate diverse manifestari culturale si caritabile, in scop electoral.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Procurorii mai arata, in rechizitoriu, ca, intre 2011 si 2014, Mircea Rosca a primit de la varul sau Adrian Rotila bani si alte foloase (constructii in valoare de 35.418 lei, folosinta auto marca Audi A8 - contravaloare rate leasing platite in suma de 115.299 lei si alte bunuri in valoare de 403.248 lei), in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul unor institutii publice din judetul Prahova, cum ar fi Spitalul Judetean, Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) - Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Persoane Adulte cu Handicap Calinesti, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare si Protocol Sinaia.

Prin influenta pe care o avea, Rosca ar fi ajutat la atribuirea catre societatile detinute de varul sau - Adliv Termo SRL Comarnic si Stanevip SRL Comarnic, a unor contracte de achizitii publice.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

In aceeasi perioada, Rosca a determinat - prin interventii la factorii de decizie din cadrul celor patru institutii - incheierea mai multor contracte de achizitie publica cu Adliv Termo SRL Comarnic, avand ca obiect furnizarea de produse alimentare, pentru care firma nu era autorizata, principalul sau obiect de activitate fiind fabricarea elementelor de dulgherie si tamplarie pentru constructii, respectiv cu Stanevip SRL Comarnic, avand ca obiect executia unor lucrari.

Incheierea contractelor de achizitie publica s-a facut ca urmare a desfasurarii unor proceduri cu nerespectarea prevederilor legale in care au fost implicati si inculpatii Marian Rotaru, Mihail Faca, Gabriela Serbanoiu si Mariana Malea, potrivit procurorilor.

Aceasta a avut ca rezultat prejudicierea Spitalului Judetean de Urgenta cu 96.275 de lei, Consiliului Judetean cu 68.834 de lei, DGASPC - Centrul Calinesti cu 47.274 de lei; RAAPPS - Sucursala Sinaia cu 2.752 de lei, conform DNA.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Aceste sume reprezinta valorile platite in plus fata de pretul pietei pentru produsele alimentare furnizate de Adliv Termo SRL Comarnic, respectiv contravaloarea cantitatilor de materiale decontate si nepuse in opera de catre Stanevip SRL Comarnic si - totodata - obtinerea de catre cele doua societati a unor foloase necuvenite.

Pentru a recupera prejudiciul din acest dosar, DNA a pus sechestru pe bunuri mobile si imobile ale inculpatilor, pana la concurenta sumelor de 20.000 euro si 553.965,68 lei - obiect al celor doua infractiuni de trafic de influenta, de 215.136 lei - reprezentand prejudiciul total cauzat celor patru institutii publice comiterea infractiunii de abuz in serviciu, de 187.142 de lei - folosul necuvenit obtinut de Adliv Termo SRL Comarnic si Stanevip SRL Comarnic, precum si de 3.290 de lei - obiect al infractiunilor de dare si luare de mita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.