La masa de Paste trebuie sa se manance cantitati mici din fiecare aliment, cel mult doua oua, friptura de miel cu legume verzi, nu cu paste fainoase sau cartofi, care ingreuneaza digestia, iar la desert, doar o felie de pasca sau cozonac, spune medicul Olivia Georgescu, de la Spitalul Elias.

"Perioada sarbatorilor de Paste reprezinta un bun prilej pentru a fi alaturi de cei dragi, de a ne revedea rudele si prietenii. Adeseori acest lucru implica mese copioase, de pe care, conform traditiei, nu trebuie sa lipseasca ouale rosii, carnea de miel, cozonacul, pasca si vinul rosu. Trebuie insa ca, inainte de toate, pentru a ne bucura din plin de farmecul acestei sarbatori, sa invatam sa fim cumpatati", a declarat, pentru MEDIAFAX, Olivia Georgescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti.

Medicul Olivia Georgescu spune ca pentru o persoana sanatoasa este indicat sa consume cantitati mici din fiecare aliment pus pe masa de Paste. Astfel, ar trebui consumate cel mult doua oua vopsite pe zi, in conditiile in care si celelalte preparate de Paste, precum drobul, pasca si cozonacul, au in compozitie oua.

Friptura de miel trebuie asezonata cu legume verzi, cum sunt spanacul, stevia, salata si brocoli, nu cu paste fainoase, orez sau cartofi, care ingreuneaza digestia. Drobul ar trebui sa contina cel mult doua-treimi de organe si cel putin o treime legume verzi, a precizat medicul specialist. De asemenea, la desert ar trebui sa se manance o felie de pasca sau de cozonac, pentru ca acestea vin in completarea celorlalte mancaruri. Vinul rosu baut la masa de Paste nu ar trebui sa depaseasca 125 de mililitri in cazul femeilor si 250 de mililitri in cazul barbatilor, in conditiile in care asocierea dintre o masa copioasa si abuzul de alcool creste alarmant riscul de pancreatita acuta, a mai spus medicul Olivia Georgescu.

Ea a atentionat ca o persoana care a tinut post inaintea Pastelui trebuie sa treaca treptat de la alimentatia vegetariana la cea obisnuita, pentru o readaptare usoara la alimentele de origine animala. Astfel, la reintroducerea in alimentatie a proteinelor din oua, carne si lactate este indicat sa se consume jumatate din cantitatea permisa unei persoane care nu a tinut post.

Citeste si:
Importanța confortului și a siguranței pasagerilor în autobuzele...
Importanța confortului și a...

Medicul specialist a mai spus ca persoanele care sufera de anumite afectiuni cronice ar trebui sa acorde o atentie deosebita alimentatiei in perioada sarbatorilor pascale. De exemplu, persoanele hipertensive trebuie sa evite consumul de alimente sarate, iar cele care au diabet nu trebuie sa consume preparate cu zahar, cum sunt pasca si cozonacul. Persoanele care au ciroza si cele afectate de hepatita sau pancreatita cronica nu trebuie sa consume alcool, iar preparatele din carne trebuie gatite dietetic, fierte sau la cuptor.

Si alimentatia copilului trebuie sa fie cat mai variata, dar cu condimentare moderata, evitandu-se alimentele prea sarate sau prea iuti, precum si prajirea in grasime incinsa.

"Sarbatorile de Paste reprezinta pentru copil un bun prilej de a lua masa alaturi de ceilalti membri ai familiei, iar puterea exemplului in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa se poate manifesta si cu acesta ocazie", a precizat medicul. Specialistii mai spun ca la masa de Paste nu ar trebui sa se mai consume, pe langa mancarile traditionale, si mezeluri, salata de boeuf, alune, covrigei sau tort.

Citeste si:
Un bucureștean i-a agresat pe polițiștii. Oamenii legii l-au...
Un bucureștean i-a agresat pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.