Teatrul National Bucuresti va fi redeschis oficial, pe 18 aprilie, cu premiera spectacolului "Insir'te margarite", o versiune scenica de Dan Puric, dupa feeria-poem dramatic a lui Victor Eftimiu.

"Insir'te margarite", cu o versiune scenica de Dan Puric, dupa feeria-poem dramatic a lui Victor Eftimiu, este evenimentul care inaugureaza Sala Mare a Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti si marcheaza finalizarea amplului proces de reconstructie, reabilitare si modernizare a acestei institutii, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

O montare de anvergura, "Insir'te margarite" imbie publicul sa descopere, sub noua "palarie" a Salii Mari, un univers plin de culoare si de poezie: 80 de interpreti, de la actori debutanti la nume consacrate, 300 de costume si o multime de palarii impresionante, minutios lucrate in atelierele teatrului, muzica originala semnata de Gheorghe Zamfir, pantomima, step, dans si balet, reunite intr-o viziune regizorala debordanta, ce se adreseaza unei categorii largi de public.

Feeria dramatica a lui Victor Eftimiu s-a jucat pentru prima data pe scena Teatrului National din Bucuresti in 1911. Cu aceasta piesa, considerata eveniment de criticul Eugen Lovinescu, prolificul autor devenea faimos la numai 22 de ani. De atunci, textul a suferit modificari si a fost montat in numeroase versiuni pe scenele tarii. Viziunea cu care se va intalni publicul pe scena Teatrului National din Bucuresti reprezinta o noua provocare pentru actorul si regizorul Dan Puric, el realizeaza si de aceasta data o "lectura" originala, printr-o imbinare fireasca intre textul clasic si mijloacele teatrale care l-au consacrat ca artist.

In versiunea lui, "Insir'te margarite" este o transfigurare a feeriei intr-un poem inchinat iubirii.

"Nu stiu cum, dar Eftimiu a facut un basm modern fara sa-l modernizeze", spune Dan Puric. "I-a pastrat sanatatea sufleteasca, inocenta si frumusetea. S-a jucat. Si pe mine m-a atras starea de joc a lui Eftimiu fata de poveste. Intr-o societate confuza in care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifica, limpezeste. El nu poate sa minta, pentru ca este facut pentru copii. Nevoia de basm este cu atat mai necesara astazi, cand lumea se urateste, iar basmul devine un reflex de igiena sufleteasca... Acest spectacol este profund romanesc si, de aceea, poate fi oricand international", mai spune Dan Puric.

Citeste si:
Vasile Șeicaru și Dan Puric, mesaje emoționante după moartea lui...
Vasile Șeicaru și Dan Puric,...

Cu "Insir'te margarite", acesta isi propune sa ajute oamenii sa descopere drumul inspre ei insisi. Sa viseze, sa traiasca povestea. Potrivit TNB, "povestea" lui Dan Puric copleseste prin monumentalitate tragica, dar si prin duiosie, atribut care o apropie de substanta basmului romanesc, de adevarul fundamental al vietii.

Scenografia si costumele sunt semnate de Doina Levintza, al carei concept pune in valoare un univers luxuriant de forme si culori.

In rolurile principale au fost distribuiti: Dan Puric, Constantin Dinulescu, Maria Dinulescu/ Beatrice Rubica, Lari Giorgescu/ Stefan Ruxanda, Silviu Biris, Irina Cojar, Carmen Ionescu, Ovidiu Cuncea, Alexandru Hasnas, Axel Moustache, Eduard Adam, Oana Vanatoru, Afrodita Androne, Iuliana Moise, Tatiana Constantin, Erika Baiesu, Violeta Huluba, Florin Rosu, Silviu Oltean.

Citeste si:
Lord of the Dance revine la București pe 21 mai 2024, cu un nou...
Lord of the Dance revine la...

Premiera oficiala a spectacolului va avea loc sambata, 18 aprilie, iar primele intalniri cu publicul spectator vor avea loc in zilele de 19, 21, 29 si 30 aprilie, de la ora 19.00.

Teatrul National Bucuresti (TNB) a fost inaugurat pe 10 noiembrie 2014, in prezenta conducerii institutiei si a mai multor oameni politici, directorul Ion Caramitru anuntand ca, dupa receptia lucrarilor, pe 30 noiembrie, si probele tehnice, primul spectacol care va fi pus in scena in Sala Mare renovata este realizat de Dan Puric.

TNB a fost supus unor lucrari de reabilitare si restaurare, in cadrul unei investitii de aproximativ 60 de milioane euro, iar proiectul a pornit de la necesitatea consolidarii antiseismice a cladirii.

Directorul TNB, Ion Caramitru, a taiat panglica de inaugurare, pe 10 noiembrie, impreuna cu premierul Victor Ponta, la eveniment fiind prezenti fostul premier Calin Popescu-Tariceanu si fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu, in mandatul carora a fost contractat imprumutul pentru renovarea institutiei, precum si fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor.

Citeste si:
Oana Zăvoranu și-a cerut scuze în fața mamei sale, după ani buni de...
Oana Zăvoranu și-a cerut...

Tot atunci, Ion Caramitru a declarat ca TNB a supravietuit cutremurului din 1977, dar ca, in urma unui incendiu la Sala Mare, in 1978, Nicolae Ceausescu a ordonat largirea acestei sali de spectacole de la aproximativ 900 de locuri la peste 1.200 locuri si constructia unei loje oficiale. In acest scop, din lateralele salii au fost scoase sisteme de rezistenta antiseismica, respectiv patru diafragme cu o latime de 80 de centimetri, care au fost inlocuite cu niste simpli stalpi, astfel incat Sala Mare si-a pierdut acustica si vizibilitatea.

Potrivit directorului TNB, fosta fatada de inspiratie coreeana, in greutate de 1.400 tone, ordonata de Ceausescu, ajunsese sa se sprijine in proportie de 70% pe parcarea Hotelului Intercontinental, iar, in cazul unui cutremur de minimum 6,5 grade pe scara Richter, intregul edificiu s-ar fi prabusit.

Citeste si:
Cioloș: Spectacolul oferit de alianța PSD-PNL-UDMR, ridicol; nu...
Cioloș: Spectacolul oferit de...

"Pentru mine, cel putin, semnificativ in afara de aceasta reconstructie este faptul ca prima demolare a unui edificiu comunist s-a produs aici", a mai spus Caramitru, la momentul respectiv.

TNB are in urma reabilitarii sapte sali de spectacole, dintre care patru noi. Unul dintre aceste spatii se afla pe acoperis, pentru reprezentatii de vara, iar o sala este destinata exclusiv tinerilor, pentru a experimenta.

Totodata, Sala Mare si-a recapatat forma initiala, din care a disparut loja oficiala comandata de Nicolae Ceausescu.

TNB va deveni, in cele din urma, un edificiu deschis publicului larg 10-12 ore zilnic si va avea mai multe functiuni, pe langa spectacole de diferite genuri publicul urmand sa fie invitat in galerii de arta, expozitii, anticariat, librarii, baruri si cafenele.

In luna mai 2010, consortiul format din Aedificia Carpati si Romest Electronic a castigat licitatia pentru reabilitarea Teatrului National Bucuresti, valoarea contractului anuntata atunci fiind de 48 de milioane de euro, fara TVA. In noiembrie 2012, premierul Victor Ponta a anuntat, dupa ce a inspectat santierul, ca lucrarile de reabilitare si restaurare a TNB - incepute in 2010 - vor fi incheiate la sfarsitul lui 2014, cu aproximativ un an intarziere fata de termenul programat initial, costurile totale ridicandu-se la 65 de milioane de euro, acoperite printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor TNB, odata incheiate lucrarile de reabilitare, teatrul dispune de sapte spatii de joc: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mica (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictura (286 de locuri), Sala Media si Amfiteatrul in aer liber. Salile Teatrului National, dupa incheierea lucrarilor de reabilitare, sunt rezervate atat spectacolelor permanente ale institutiei, cat si spectacolelor realizate de studenti si mini-stagiunilor unor teatre invitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.