Social 8 Aprilie 2015 18:29
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, miercuri, pentru a treia oara, achitarea tuturor inculpatilor din dosarul cunoscut sub numele de "Steriletul", in care sunt judecati mai multi fosti oficiali din Ministerul Sanatatii, dar si un medic din Targu Jiu, acuzat ca i-ar fi mituit pe acestia.

Magistratii au stabilit, in urma analizarii probelor, ca faptele nu exista

Astfel, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au dispus achitarea lui Virgil Remus Baciu, fost consilier personal pe probleme de control al fostului ministru al sanatatii Daniela Bartos, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, a Daianei Elena Druta, medic primar la Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucuresti, acuzata de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave si a lui Cristinel Spiridon Vodislav, reprezentant legal al SC Vodimedicor SRL Targu Jiu, acuzat de savarsirea a doua infractiuni de dare de mita, doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani si instigare neurmata de executare la infractiunea de marturie mincinoasa, impreuna cu Adriana Ileana Deac, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, judecata pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

"Respinge cererea procurorului de confiscare a sumei de 67.000 RON de la inculpatul Baciuc Remus Virgil si respectiv a sumei de 25.150 RON de la inculpata Druta (fosta Niculescu) Daiana Elena", au mai dispus judecatorii.

Decizia nu este definitiva, motiv pentru care poate fi contestata de procurorii anticoruptie la instanta suprema. Curtea de Apel Bucuresti s-a mai pronuntat in acest dosar de alte doua ori, dispunand achitarea celor implicati in acest caz. De fiecare data decizia fost contestata de acnhetatori, in ambele cazuri instanta suprema dispunand intoarcerea dosarului la CAB, pentru rejudecare.

Prima data, magistratii de la CAB au decis, in 11 noiembrie 2009, achitarea celor patru inculpati, Directia Nationala Anticoruptie formuland atunci recurs, iar in baza acestuia, ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus rejudecarea procesului la Curtea de Apel Bucuresti. Procesul s-a reluat la aceasta instanta in martie 2012, iar judecatorii au decis din nou, in ianuarie 2014, achitarea tuturor celor patru inculpati. Dupa noua luni, instanta suprema a dispus, din nou: "Desfiinteaza in totalitate sentinta penala apelata si trimite cauza spre rejudecare aceleiasi instante, respectiv Curtea de Apel Bucuresti".

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

La 19 octombrie 2007, DNA i-a trimis in judecata pe cei patru inculpati, dosarul vizand modul in care firma unui medic chirurg din Targu Jiu a furnizat Ministerului Sanatatii sterilete la preturi foarte mari in comparatie cu cele de pe piata libera, anchetatorii sustinand ca achizitiile la supra-pret s-au facut in schimbul achitarii unor spagi catre reprezentantii Ministerului Sanatatii.

"In perioada 13 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, inculpatii Baciu Remus Virgil si Druta Daiana – Elena, in calitate de presedinte, respectiv membru al Comisiei de licitatie nationala organizate de Ministerul Sanatatii si Familiei in anul 2002 pentru achizitionarea de produse contraceptive, au inlesnit, cu incalcarea normelor legale, atribuirea catre S.C. Vodimedicor SRL Targu Jiu a unui contract de achizitie publica in valoare totala de 747.723,96 RON (223.000 USD), avand ca obiect achizitia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sanatatii si Familiei a achizitionat sterilete la pretul unitar de 46,15 RON, in conditiile in care pretul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar pretul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea data prin reteaua farmaceutica era de 9,06 RON. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 RON (178.000 USD)", a comunicat DNA, la momentul inaintarii rechizitoriului catre instanta de judecata.

Citeste si:
BREAKING NEWS Colectiv: Pedepsele inculpaților ar putea fi micșorate
BREAKING NEWS Colectiv:...

Procurorii DNA sustin ca oficialii Ministerului Sanatatii au primit mita pentru a accepta achizitia la pret mai mare decat cel al pietei.

"Pentru inlesnirea atribuirii acestui contract, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit de la inculpatul Vodislav Cristinel-Spiridon, cu titlu de mita, suma de 67.000 RON (in numerar si prin transfer bancar de la firma S.C. Vodimedicor S.R.L. Tg. Jiu). Pentru a ascunde natura reala a acestei sume, inculpatul Baciu Remus Virgil a determinat-o pe concubina sa, inculpata Deac Ileana-Adriana, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, sa intocmeasca un contract de asistenta juridica ce viza solutionarea unui litigiu inexistent al S.C. Vodimedicor S.R.L. cu o firma de transport aerian. Pentru ajutorul dat la atribuirea acestui contract, inculpata Druta Daiana-Elena a primit cu titlu de mita, in baza unei intelegeri prealabile, suma de 25.150 RON pe care, la data de 6 noiembrie 2002 (ziua semnarii contractului de achizitie publica), inculpatul Vodislav Cristinel-Spiridon i-a transferat din contul societatii sale in contul unei agentii de turism din Bucuresti pentru plata a patru pachete turistice la Paris. Pachetele erau valabile pentru perioada 9-18 noiembrie 2002 si aveau ca beneficiari pe Druta Daiana-Elena, sotul acesteia si alte doua peroane din anturajul lor", s-a mai aratat intr-un comunicat de presa al DNA.

Citeste si:
Horia Georgescu, fost sef ANI, condamnat la 4 ani de inchisoare
Horia Georgescu, fost sef...

Medicul Cristinel Spiridon Vodislav este sotul medicului Dana Maria Vodislav, implicata intr-un dosar penal ce vizeaza eliberarea de acte medicale false, contra unor sume de bani, elevilor cursanti ale unor scoli de soferi din Targu Jiu. Dana Maria Vodislav este recidivista, dupa ce, in 2012, a fost condamnata cu suspendare pentru luare de mita, scrie MEDIAFAX.

Anchetatorii sustin ca, pe parcursul cercetarilor, medicul gorjean a incercat sa arunce vina pe tatal sau pentru incheierea tranzactiei cu Ministerul Sanatatii, barbatul respectiv fiind insa decedat.

"In cursul cercetarilor, pentru a-si sustine versiunea potrivit careia tatal sau (actualmente decedat) a administrat exclusiv si a facut toate demersurile pentru participarea S.C. Vodimedicor S.R.L. la licitatia in cauza, inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon a incercat, fara finalitate, sa o determine pe una din martorele audiate in cauza sa depuna marturie mincinoasa", a mai precizat DNA.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Pe de alta parte, Remus Virgil Baciu a mai fost trimis in judecata intr-un alt dosar, cunoscut sub numele de "Bica 1", in care este judecat pentru abuz in serviciu alaturi de Crinuta Dumitrean, fosta sefa a Comisiei Centrale de Despagubiri, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

De asemenea, el este cercetat penal de DNA si in dosarul in care fostul sef al ANI Horia Georgescu este arestat preventiv. Baciu este acuzat ca a participat la aprobarea unor despagubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.