Social 5 Aprilie 2015 10:20
Peste 4.000 de persoane au participat, sambata, la pelerinajul de Florii din Capitala, ocazie cu care Preafericitul Daniel le-a transmis ca, dupa celebrarea Intrarii Mantuitorului in Ierusalim, urmeaza un alt fel de post, al amintirii patimilor Lui si al pregatirii pentru Inviere.

Procesiunea s-a desfasurat, ca in fiecare an, de la Manastirea Radu Voda pana la Patriarhie, cu participarea a 800 de preoti din Bucuresti si Ilfov, care au condus alaiul miilor de pelerini. Participantii, printre care batrani si tineri, inclusiv mai multi elevi ai Seminarului Teologic, aveau in maini ramuri de salcie, flori si ramuri de palmier si intonau cantari religioase specifice sarbatorilor din aceasta perioada.

Icoana mare a Intrarii Mantuitorului in Ierusalim, purtata in aceasta procesiune si realizata in fiecare an de alte biserici, a fost facuta anul acesta de lacasurile din sectorul 6, fiind tivita cu frezii albe. Multi dintre pelerini spuneau ca participa in fiecare an la Procesiunea de Florii pentru ca le aduce pace si bucurie. Pe parcurs, cortegiului i se alaturau mereu alti si alti pelerini, scrie MEDIAFAX.

La Patriarhie, miile de participanti la procesiune au fost intampinati de Patriarhul Daniel, care, dupa cuvantarile altor inalti clerici, s-a adresat multimii referindu-se la importanta Floriilor, sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim. "Dorim sa amintim faptul ca acest pelerinaj de Florii este o marturisire comuna in procesiune a credintei noastre ortodoxe, o comemorare liturgica a evenimentului Intrarii Domnului in Ierusalim dupa ce l-a inviat din morti pe prietenul sau Lazar din Betania. Aceasta minune a invierii lui Lazar cel mort de patru zile a aratat dumnezeirea Mantuitorului Iisus Hristos si entuziasmul multimilor fata de El", a spus Patriarhul Daniel, adaugand ca "intrarea Domnului in Ierusalim, desi este triumfala, este o intrare spre patimire, spre suferinta, spre rastignire si moarte, ingropare, dar a treia zi va invia, dupa cum a spus de mai multe ori cu mai mult timp inainte".

Citeste si:
Patriarhul Daniel cere restituirea clădirilor fostei Facultăți de...
Patriarhul Daniel cere...

El a mai aratat ca s-au scurs 40 de zile din Postul Mare, iar Sambata lui Lazar si Duminica Floriilor sunt zile de trecere catre o perioada unica, si anume Saptamana Mare a Sfintelor Patimiri. "Noi am terminat intr-un fel cu postul cel de nevointe, de asceze. Acum insa urmeaza un post mistagogic de impreuna patimire cu Hristos ca impreuna cu El sa inviem. Fiecare zi din Saptamana Sfanta si Mare este o urmare tainica a lui Hristos prin rugaciune, prin ascultarea sfintelor scripturi, sfintelor slujbe si mai ales prin pocainta si impartasanie. Impartasania cea mai semnificativa este din Sfanta si Marea Joi pentru ca in Sfanta si Mare Joi Hristos Domnul a instituit Sfanta Euharistie, Cina cea de Taina", a mai spus PF Daniel.

Credinciosii prezenti la pelerinaj au primit din partea Patriarhului Daniel iconite cu Intrarea Domnului in Ierusalim. Ca si la Bucuresti, pelerinaje de Florii au fost organizate in mitropoliile si episcopiile Bisericii Ortodoxe Romane din toata tara si din strainatate. La Bucuresti, pelerinajul de Florii a fost interzis de regimul comunist, in 1948, si a fost reluat in anul 2008 la initiativa si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

Citeste si:
O biserică din Constanţa a luat foc chiar în timpul slujbei
O biserică din Constanţa a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.