Social 4 Aprilie 2015 11:09
Procesiunea de Florii, ce marcheaza Intrarea Domnului in Ierusalim, va avea loc la Bucuresti sambata, incepand cu ora 16.00, de la Manastirea Radu Voda pana la Catedrala Patriarhala, odata cu cea din Orasul Sfant.

Traditionala Procesiune de Florii va incepe la ora 14.30, prin savarsirea vecerniei in biserica Manastirii Radu Voda, urmata de slujba de sfintire a stalparilor (ramuri de finic si de salcie). De la ora 16.00, procesiunea, condusa de Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, va porni spre Catedrala Patriarhala pe urmatorul traseu: Manastirea Radu Voda -bd. Marasesti - bd. Dimitrie Cantemir - str. Bibescu Voda - str. Serban Voda - Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon Nou - str. Principatele Unite - str. Ienachita Vacarescu - str. Sfanta Ecaterina - Biserica Sfanta Ecaterina - str. Bibescu Voda - Dealul Patriarhiei - Catedrala Patriarhala. In timpul procesiunii, traficul rutier va inchis temporar in zona.

Se vor face doua opriri: in fata Catedralei Mitropolitane Sfantul Spiridon Nou si in fata Bisericii Sfanta Ecaterina - Paraclis Universitar (Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul), unde procesiunea va fi intampinata de cadrele didactice (clerici si mireni) si de studenti, care se vor intra in alai. La cele doua opriri vor fi rostite ectenii si rugaciuni. La pelerinaj vor participa toti clericii din Capitala si din judetul Ilfov, inclusiv preotii de caritate (din spitale si centre sociale, cimitire, unitati militare, penitenciare etc.), adica aproximativ 800 de clerici, alaturi de credinciosi.

Pelerinajul va culmina cu slujba de sfintire a icoanei mari a praznicului Intrarii Domnului in Ierusalim, savarsita pe Colina Bucuriei (Dealul Patriarhiei) si cu rostirea Cuvantului de invatatura de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Procesiuni asemanatoare ale clericilor si credinciosilor se organizeaza in Arhiepiscopia Bucurestilor si in Ploiesti, Campina, Valenii de Munte, Urlati si Mizil, in judetul Prahova. Incepand din anul 2008, traditia procesiunii clericilor si credinciosilor in ajunul praznicului Intrarii Domnului in Ierusalim (Floriile) a fost reluata in Bucuresti. Obiceiul a fost interzis de regimul comunist in 1948.

Pelerinajul de Florii isi are originea inca din perioada secolului al IV-lea, cand crestinii celebrau Floriile intr-un mod cu totul special. In primele secole crestine, in aceasta duminica, cei care aspirau sa fie botezati mergeau la episcop, ca sa ii ceara sa fie admisi la taina botezului. In cinstea acestei zile imparatii acordau gratieri. Pelerinajul de Florii incepe la Ierusalim din Sambata lui Lazar si da tonul unui sir de procesiuni si slujbe care continua toata Saptamana Patimilor si culmineaza cu pogorarea Sfintei Lumini, in Sambata Mare, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim debuteaza in zorii zilei de sambata in localitatea Betania lui Lazar, cu slujba Sfintei Liturghii ce se savarseste intr-o biserica ridicata pe vatra vechii locuinte a lui Lazar si a surorilor sale, Marta si Maria. Din secolul al IV-lea si pana in prezent, lacasul crestin apartine Patriarhiei grec-ortodoxe a Ierusalimului si a fost refacut in mai multe perioade ale istoriei si, tot de atunci, Sambata lui Lazar este celebrata in fiecare an cu multa evlavie. Dupa slujba, credinciosii pleaca spre mormantul lui Lazar, aflat la cateva sute de metri de biserica. Pelerinii coboara unul cate unul, pe o scara de piatra, in adancul pamantului, unde se pastreaza pana astazi mormantul lui Lazar. Acolo, credinciosii isi amintesc de invierea lui Lazar, eveniment care a devenit in timp o treapta simbolica spre Invierea Mantuitorului.

Citeste si:
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim, de Paște? Drumul din...
Cum se aprinde Lumina Sfântă...

Sarbatoarea continua la amiaza cu procesiunea dedicata praznicului Intrarii Domnului in Ierusalim, care se desfasoara pe Muntele Maslinilor. Acolo se afla o bisericuta in curtea careia se pastreaza piatra pe care a pasit Iisus Hristos cand a incalecat pe manzul de asina. Patriarhul Ierusalimului dimpreuna cu arhierii si arhimandritii, membri ai Sfantului Sinod al Sfantului Mormant, savarsesc slujba Vecerniei Mari. Biserica de la Betfaghe devine neincapatoare, iar credinciosii asteapta in curte plecarea in procesiune. Fiecare pelerin poarta in mana o ramura de finic. Spre lasarea serii, procesiunea porneste incet catre Ierusalim.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.